Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1240 (2021-2022)
Innlevert: 11.02.2022
Sendt: 11.02.2022
Besvart: 18.02.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Høyesterett slo 11. oktober tydelig fast at vindkraftutbyggingen på Fosen strider mot menneskerettighetene og at konsesjonen er ugyldig. Landbruks- og matministeren er ansvarlig for reindrifta.
Hva gjør statsråden for at dommen skal respekteres, hva mener statsråden reindrifta skal gjøre i den svært alvorlige situasjonen de står i, i påvente av regjeringens arbeid med oppfølginga av dommen og hvilke akuttiltak vil statsråden sette i verk for å hjelpe reindrifta i området?

Begrunnelse

Fire måneder etter dommen lever fortsatt reindriftssamene i uvisse om hva som skjer med vindkraftverkene. De må slite på de samme beiteområdene, med de langsiktige store negative konsekvensene dette har for drifta. Det haster derfor å gi reindrifta forutsigbare rammer framover og hjelp i den svært akutte situasjonen de står i.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Olje- og energidepartementet sendte 13. desember 2021 brev til partene på Fosen. I brevet viste departementet til at det er behov for en ny behandling og nye vedtak i saken om Storheia og Roan vindkraftverk. Regjeringen har lagt til grunn at det skal vurderes hvilke endringer i konsesjonene som er nødvendige for å bringe dem i samsvar med reindriftens folkerettslige vern. I brevet forhåndsvarslet Olje- og energidepartementet at departementet av eget tiltak vil vurdere hvilke endringer i konsesjonene som er nødvendige for å sikre reindriftens folkerettslige vern. I den forbindelse ble det orientert om at det vil være nødvendig å få utarbeidet et faglig grunnlag for de beslutninger som skal treffes.
Som landbruks- og matminister har jeg ansvaret for reindriftsnæringen, og har særlig oppmerksomhet på situasjon til reindriften på Fosen i denne saken. Jeg hadde senest i februar et møte med Fosen reinbeitedistrikt. Formålet med dette møtet var å lytte og få best mulig innsikt i reindriftens synspunkt når det gjelder situasjonen på Fosen. I møtet fortalte reindriften at reinen unngår vinterbeiteområdene der vindturbinene nå står. Reindriften løftet også fram behovet for forutsigbarhet, samt behovet for å få en snarlig avklaring fra regjeringen om den videre prosessen.
Landbruks- og matdepartementet (LMD) har også hatt dialog med Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) om saken. I forbindelse med innledningen til forhandlingene om Reindriftsavtalen for 2022/2023, sendte NRL et brev 30. desember 2021 til LMD. Der varslet NRL at de ikke ville levere sitt krav til forhandlingene om Reindriftsavtalen 2022/2023, med mindre regjeringen først redegjorde for hvordan dommen skulle følges opp.
I brev fra LMD 6. januar 2022 til NRL forpliktet regjeringen seg til å komme tilbake med en redegjørelse om regjeringens videre oppfølging av Fosen-dommen, herunder hva slags prosess man legger opp til å gjennomføre for å avklare hvilke kortsiktige og langsiktige tiltak som vil bli iverksatt for å sikre reindriften på Fosen. NRL leverte etter dette den 7. januar 2022 sitt krav til Reindriftsavtalen 2022/2023.
I brev av 7. februar 2022 fra Landbruks- og matdepartementet til NRL kom regjeringen med en slik redegjørelse. For å sikre at man får avdekket hvilke tiltak som vil sikre fortsatt reindrift på Fosen, og at nye vedtak er i samsvar med reindriftens folkerettslige vern, ble betydningen av at reindriften og NRL deltar i den videre prosessen understreket. Oppfølging av dette er Olje- og energiministeren sitt ansvar.
Dersom det er behov for å igangsette tiltak på kort sikt grunnet vindturbinene, følges dette opp av Olje- og energidepartementet og vindkraftaktørene. Her vises det til Olje- og energi-departementets brev av 13. desember 2021 hvor reindriften og vindkraftselskapene ble bedt om å vurdere og komme med innspill til hvilke tiltak som kan settes i verk på kort sikt for å avhjelpe konsekvensene av utbyggingen for reindriften, mens det arbeides for å finne mer permanente løsninger på Fosen. Jeg er kjent med at vindkraftaktørene har redegjort overfor Olje- og energidepartementet om hvilken beredskap selskapene har for å møte eventuelle behov for reindriften på kort sikt.
Avslutningsvis vil jeg understreke at jeg har stor forståelse for at reindriften har behov for en raskest mulig avklaring og forutsigbarhet i den videre prosessen. Videre at de utredninger som skal gjennomføres ikke blir mer omfattende, verken i tema eller tid, enn nødvendig. Det legges nå stor vekt på at det skal være god fremdrift i den videre prosessen. Samtidig under-strekes viktigheten av at de prosesser og løsninger som velges må stå seg for ettertiden.