Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1244 (2021-2022)
Innlevert: 11.02.2022
Sendt: 14.02.2022
Besvart: 18.02.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva vil statsråden foreta seg for å sikre at Mattilsynet gis mulighet til å foreta en forsvarlig behandling av fuglehundklubbenes søknader om utsetting av rapphøns og fasan for kommende år og unngå at man kommer i samme situasjon som i 2021, da Miljødirektoratet avslo fuglehundklubbenes søknader og 7 500 fugl stod i fare for å bli avlivet?

Begrunnelse

I sitt svar av 7. februar d.å. til representanten Kjerstad skriver statsråden at det er Miljødirektoratet som skal vurdere søknadene om utsetting av fasaner og rapphøns for sesongen 2023. Dyrevelferd vil være det avgjørende hensyn ved vurderingen av kommende års søknader, og dette er Mattilsynets – ikke Miljødirektoratets ansvarsområde. Nettopp dette er bakgrunnen for at Klima- og miljødepartementet og Landbruks og matdepartementet i fellesskap har gitt Mattilsynet i oppdrag å utarbeide regler for utsetting og hold av fasaner og rapphøns. Det påhviler begge departementene et ansvar for å gjennomføre den prosessen de her har satt i gang. Konsekvensene av dette ansvaret bør tydeliggjøres i den videre håndtering av søknadene om utsetting.
I sitt svar gjør statsråden oppmerksom på at utsetting av fugl som ikke fra før av finnes naturlig i distriktet, krever tillatelse etter forskrift om fremmede organismer, hjemlet i Naturmangfoldloven og at det er Klima og miljødepartementet som har ansvaret for dette regelverket. Verken rapphøns eller fasaner er imidlertid fremmede arter her i landet. Rapphøns har eksistert i Norge siden 1700-tallet, og den står heller ikke på fremmedartlisten. Om fasanen har Artsdatabanken skrevet: ”Fasanen regnes som etablert i Norge, siden den hekker regelmessig.” Jeg kan ikke se at de forutsetninger statsråden har lagt til grunn samsvarer med dette.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Det er ikke noe krav om godkjenning av utsetting av rapphøns og fasan etter lov om dyrevelferd eller forskrifter gitt i medhold av denne loven. Mattilsynet behandler derfor ingen søknader om slik utsetting etter dette regelverket. Mattilsynet kan imidlertid føre tilsyn med slik aktivitet etter bestemmelser gitt i eller i medhold av lov om dyrevelferd. Som kjent har også Mattilsynet og Miljødirektoratet i fellesskap fått i oppdrag å bestille en rapport fra VKM som kan legge grunnlag for en fremtidig regulering av denne aktiviteten.
Etter forskrift om fremmede organismer er det i en del tilfeller krav om tillatelse ved utsetting, herunder utsetting av vilt av arter, underarter eller bestander som ikke fra før finnes naturlig i distriktet. Søknader om tillatelse til slik utsetting behandles av Miljødirektoratet i første instans. Regelverket er gitt i medhold av naturmangfoldloven som er innenfor klima- og miljøministerens ansvarsområde, og det er miljømyndighetene som må vurdere rekkevidden av dette regelverket. Jeg går derfor ikke videre inn på representanten Hoksruds synspunkter om at rapphøns og fasaner ikke er fremmede arter her i landet.
Saken reiser spørsmål ved miljømyndighetenes vektlegging av dyrevelferd ved behandling av søknader om utsetting. Også sivilombudsmannen har uttalt seg om dette. For å sikre en god og hensiktsmessig behandling av de dyrevelferdsmessige sidene, er mitt departement og Klima- og miljødepartementet enige om at eventuelle vurderinger av dyrevelferden i forbindelse med behandling av søknader om utsetting av rapphøns og fasaner skal gjøres etter dialog med Mattilsynet.