Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1295 (2021-2022)
Innlevert: 16.02.2022
Sendt: 17.02.2022
Besvart: 25.02.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Hvilke tiltak kommer regjeringen til å innføre for å sikre at flere MS-pasienter får delta på klinisk utprøving av stamcellebehandling i Norge?

Begrunnelse

I forbindelse med behandlingen av Fremskrittspartiets representantforslag om å sikre at MS-pasienter får tilbud om stamcellebehandling finansiert av staten 25 mai i fjor, vedtok Stortinget følgende:

«Stortinget ber regjeringen snarest foreslå tiltak for å sikre at et økt antall MS-Pasienter får delta på klinisk utprøving av stamcellebehandling i Norge, og informere Stortinget på egen måte".

Det eneste håpet MS-pasienter i Norge som ønsker stamcellebehandling og ikke har råd til å betale for dyr behandling i utlandet, er å delta i stamcellestudien på Haukeland universitetssjukehus. Studien har strenge kriterier for å delta, og mange som søker får avslag.
I etterkant av Stortingets vedtak uttalte Øivind Fredvik Torkildsen, nevrologiprofessor og overlege ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus til Dagens Medisin at vedtaket var svært viktig for videre rekruttering i studien, de ville jobbe opp mot regjeringen for å øke deltakelsen og de var spent på hvilke tiltak regjeringen ville foreslå.
Det er nå over åtte måneder siden Stortinget ba regjeringen snarest foreslå nye tiltak, og spørsmålsstiller forventer svar på hvordan vedtaket som både Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte for har blitt fulgt opp. MS-forbundet er også veldig utålmodige og mener at det allerede nå er grunnlag for at man bør starte forberedelser for å kunne tilby stamcellebehandling i Norge.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg deler representantens engasjement for at vi skal få flere kliniske studier i norske sykehus. Regjeringen stiller seg bak målsettingene i den nasjonale handlingsplanen for kliniske studier, og følger opp gjennom oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene.
Stamcellebehandling for MS-pasienter regnes som utprøvende behandling og tilbys i dag bare gjennom den nasjonale kliniske studien som ledes av Helse Bergen (RAM-MS). Bakgrunnen for at studien gjennomføres er at det ikke ble funnet nok vitenskapelig dokumentasjon av metodens effekt og sikkerhet til at den kunne tas i bruk i den norske spesialisthelsetjenesten. Beslutningsforum i Nye metoder anbefalte derfor gjennomføring av en nasjonal studie. Deltakelse i studien betyr ikke at alle pasientene får stamcellebehandling, men at deltakere fordeles tilfeldig (randomiseres) til to ulike behandlinger. Jeg mener det er viktig at det er studieledelsen og fagmiljøene som vurderer hvilke pasienter som deltar i studien og hvordan den er organisert.
De regionale helseforetakene ble i revidert oppdragsdokument i juni 2021 av forrige helse- og omsorgsminister bedt om å sikre god informasjon til MS-pasienter om muligheten for å delta i klinisk utprøving av stamcellebehandling i Norge. Videre ble de regionale helseforetakene bedt om å vurdere strategier for å øke antall pasienter som deltar i den pågående kliniske studien med stamcellebehandling i Norge.
Som representanten kjenner til ble finansieringen av studien for 2021 økt med 20 mill. kroner slik at deltakelsen kunne utvides til flere av de aktuelle pasientene. Studieledelsen oppga i 2021 at midlene bidro til å øke den norske andelen i studien. Studieledelsen har også endret kriteriene for å være med i studien slik at flere kan delta.
Et helsetilbud i verdensklasse utvikles gjennom forskning og innovasjon. Utprøving av ny behandling gjennom kliniske studier er en viktig del at det. Som helseminister er jeg opptatt av at det er fagmiljøene som må vurdere organiseringen av kliniske studier, slik at de faktisk gir oss den kunnskapen tjenesten trenger.