Kristoffer Robin Haug (MDG): Sett i lys av at brann- og redningstjenesten er svært viktig for beredskapen lokalt og i mange distriktskommuner, hva er bakgrunnen for at justisministeren har valgt å utelate en viktig aktør som brann- og redningstjenesten fra å delta i den nye totalberedskapskommisjonen?
Begrunnelse
I januar i år presenterte regjeringen en totalberedskapskommisjon. Blant kommisjonsmedlemmene er brann- og redningstjenesten fraværende, på tross av at både politi- og ambulansetjenesten er representert.
Brann- og redningstjenesten er Norges viktigste beredskapsaktør, og er stadig oftere første nødetat på stedet. I et samfunn hvor beredskapstjenester blir mer sentralisert, ser vi at brannvesenet stadig oftere rykker ut til helse- og politioppdrag. Dette øker kompleksiteten ettersom etaten primært består av deltidspersonell som normalt ikke oppholder seg på brannstasjonen og har andre yrker.
I norske kommuner representerer ofte brann- og redningsvesenet den største og viktigste beredskapsressursen. Selv i større kommuner med mange kritiske funksjoner er det ofte ingen person eller avdeling som er dedikert til sikkerhets- eller beredskapsarbeid. Det er brann- og redningstjenesten som best kjenner det lokale situasjonsbildet, og hvilke utfordringer som eksisterer for beredskapen. Derfor er det essensielt at brann- og redningstjenesten inkluderes i mandatet til totalberedskapskommisjonen. MDG håper derfor at justisministeren vil snu i tide og utvide mandatet til utvalget slik at det lokale perspektivet får en sterkere stemme i kommisjonen.