Andreas Sjalg Unneland (SV): Hvordan vurderer statsråden situasjonen for kvinnelige innsatte i norske fengsler når det gjelder nærhetsprinsippet i dag, og vil statsråden vurdere å bygge et eget kvinnefengsel i Vestland fylke?
Begrunnelse
Nedleggelsen av Bergen fengsel avdeling Osterøy har ført til at den eneste muligheten for 29 kvinner til åpen soning i region Vestland forsvinner. LOs familie- og likestillingspolitiske utvalg, LO Stat, Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund, FO Hordaland og prosjekt Aurora mener dette kan føre til dårligere rehabilitering, og manglende likestilling blant menn og kvinner som soner.
Sivilombudsmannen har i en rapport fra 2016 kommet med sterk kritikk av kvinners soningsforhold i norske fengsler. Begrenset antall soningsplasser for kvinner har ført til verre soningsforhold for kvinner enn for menn. Kvinner må sone lenger borte fra egen familie. Det er av stor betydning for rehabiliteringen at den som soner klarer å opprettholde kontakt med både familie og nettverk. Kvinner som ønsker åpen soningsplass vil dermed bli flyttet bort fra sin potensielle arbeidsplass, studier, lokale NAV-kontor og idrettslag, når de ikke får sone. De som er i rusbehandling, vil miste kontinuitet i behandlingen. Relasjonsbrudd gjør den gruppen ekstra sårbar. I Norge må kriminalomsorgen foreta en avveining mellom det lovfestede nærhetsprinsippet og hensynet til at kvinner skal sone adskilt fra menn i rene kvinnefengsler, som er knappe.