Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1324 (2021-2022)
Innlevert: 18.02.2022
Sendt: 21.02.2022
Besvart: 25.02.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): LO i Vesterålen har sendt et brev til regjeringen der de ber om at Nordlandssykehuset må instrueres om å gå tilbake til avtalen med UNN Harstad som gir overgrepsutsatte i Lofoten og Vesterålen mulighet til å bruke overgrepsmottaket i Harstad.
Vil helseministeren etterkomme dette kravet?

Begrunnelse

Nordlandssykehuset har valgt å si opp avtalen med overgrepsmottaket på UNN Harstad som gir folk som bor i Lofoten og Vesterålen mulighet til å reise dit for raskest mulig oppfølging etter overgrep. Avtalen blir sagt opp som et rent sparetiltak. Det vil bety at mennesker som er blitt utsatt for overgrep i Vesterålen og Lofoten må reise 300 km til Bodø og vil være avhengig av rutefly. Politiet sier dette om saken til NRK Nordland:

«Politiet opplever at det vil være utfordrende å bare ha ett overgrepsmottak i dekningsområdet til Nordlandssykehuset, noe vi i all hovedsak begrunner med at det vil kunne gå ut over rettsikkerheten til de involverte samt at det vil kunne bli enda mer belastende for de fornærmede og vi frykter også at det vil føre til færre anmelder.
I saker hvor det er aktuelt å fremstille personer for overgrepsmottaket er det viktig av hensyn til bevisene at disse sikres så fort som mulig. Tidsnære bevis vil som regel ha stor vekt når de skal vurderes og veies av retten. En del biologisk materiale er av flyktig art, og forvitres etter hvert som tiden går. For politiet framstår som lite verdig å la fornærmede måtte avstå fra å gjøre seg ren, eller bytte klær etter et overgrep fordi man ikke kommer til overgrepsmottaket innen rimelig tid. Dersom det går flere dager til man kan får gjort de nødvendige medisinske undersøkelsene vil dette bli svært krevende for de fornærmede.»

Dette sparetiltaket fra Nordland sykehus vil gjøre at mennesker som har gjennomgått overgrep i Vesterålen og Lofoten må reise 300 km for å få medisinsk og rettsmedisinsk bistand og altså svekke rettsikkerheten til overgrepsutsatte i dette området.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Nordlandssykehuset HF har nylig vurdert å avslutte et samarbeid med Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN) om bruk av overgrepsmottak i Harstad, med virkning fra sommeren av. Omleggingen var begrunnet i helseforetakets vanskelig økonomiske situasjon. Samtidig forsikret Nordlandssykehuset HF at det fortsatt skal være en god ivaretakelse av tilbud til overgrepsutsatte, men da lagt til mottaket i Bodø.
Jeg er kjent med at Helse Nord RHF denne uken har besluttet å finansiere funksjonen ved overgrepsmottaket ved UNN Harstad, slik at tilbudet kan opprettholdes. Pasienter fra Nordlandssykehusets opptaksområde i Lofoten og Vesterålen skal således fortsatt ha mulighet til å benytte seg av mottaket i Harstad.
Overgrepsmottak er svært viktig for å ivareta personer som har vært utsatt for overgrep, både helsemessig og rettssikkerhetsmessig. Jeg konstaterer at den aktuelle saken representanten Aydar tar utgangspunkt i for sitt spørsmål, har funnet sin løsning innad i helseregionen.