Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1329 (2021-2022)
Innlevert: 18.02.2022
Sendt: 21.02.2022
Besvart: 23.02.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Kan jeg be om å få bakgrunnen for hvordan man har kommet fram til dette tallet, og kostnaden for å produsere strøm delt opp i henholdsvis vannkraft fra småkraftverk, annen vannkraft, vindkraft, solkraft og andre produksjonsmåter som måtte ligge inne i beregningen av snittprisen?

Begrunnelse

OED beregner snittprisen for å produsere strøm til 11,57 øre for 2022, den såkalte konsesjonskraftprisen.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Eiere av større vannkraftverk som har fått konsesjon etter vannfallrettighetsloven og vassdragsreguleringsloven plikter å avstå en andel av kraften som produseres til kommunene som er berørt av kraftutbyggingen. Den opprinnelige hensikten med slik konsesjonskraft var å sikre berørte utbyggingskommuner kraft til alminnelig forsyning til en rimelig pris. I dag er konsesjonskraften et økonomisk gode.
Olje- og energidepartementet fastsetter årlig en pris på konsesjonskraften basert på beregninger gjort av Norges vassdrags- og energidirektorat. Konsesjonskraftprisen beregnes på bakgrunn av kostnadene i et representativt utvalg av større vannkraftverk, satt i drift fra og med 1960, fordelt over hele landet. Ved den årlige utregningen av prisen innhentes elementer som driftskostnader, eiendomsskatt, betalt konsesjonsavgift og avskrivninger for de utvalgte kraftverkene. Basert på de innhentede tallene beregnes en gjennomsnittlig selvkost for kraftverkene, også kalt produksjonskostnaden for kraft.
Vannkraft fra småkraftverk, vindkraft, solkraft eller andre produksjonsmåter er ikke omfattet av ordningen for konsesjonskraft. Disse produksjonskostnadene er derfor ikke med i beregningsgrunnlaget for konsesjonskraftprisen.