Bjørnar Moxnes (R): Ifølge SDF brukte IS i januar i år tyrkisk-okkuperte områder i Syria til å gjennomføre sitt største terrorangrep på flere år.
Kan utenriksministeren gi et klart svar på om Norge etter dette angrepet har tatt opp NATO-landet Tyrkias folkerettsstridige okkupasjon og støtte til islamistiske terrorgrupper i Syria i NATO, og om regjeringen vil ta initiativ i henholdsvis NATO og FNs sikkerhetsråd for å innføre straffetiltak mot Tyrkias folkerettsbrudd?
Begrunnelse
Skiftende norske regjeringer fremholder ofte at folkeretten er Norges førstelinjeforsvar. Forslagsstiller deler dette synet, ikke minst fordi Norge som småstat er avhengig av en rettsorden som sikrer at militært overlegne stater ikke kan tvinge sin vilje på mindre stater gjennom militær maktbruk eller trussel om maktbruk.
Norske regjeringer, USA og NATO-allierte bruker ofte folkeretten og menneskerettighetene som begrunnelse for unilaterale straffetiltak, inkludert kvelende sanksjoner som rammer uskyldige sivile og bidrar til store menneskelige lidelser, mot stater som USA ønsker å tvinge til lydighet. Dette står imidlertid i sterk kontrast til det påfallende fraværet av norsk støtte til straffereaksjoner når det er NATO-allierte stater som ser seg tjent med å bryte og undergrave folkeretten. Dette gjelder ikke minst NATO-landet Tyrkia, som åpent bryter folkeretten gjennom å okkupere en del av Syria, støtte ekstreme terrorgrupper i Syria tillegg til gjentatte og alvorlige brudd på humanitærretten som særlig rammer den kurdiske befolkningen.
I januar i år gjennomførte IS sin største terroraksjon på flere år. Formålet var å befri anslagsvis 4 100 fengslede IS-krigere fra Sina’a fengslet i Hesekê. Angrepet var gjennom flere måneder forberedt fra den tyrkisk-okkuperte delen av Syria. 121 soldater fra Syrias demokratiske styrker (SDF) falt i kampen for å nedkjempe IS-aksjonen. SDF-styrkene som ble sendt for å slå tilbake IS-angrepet, ble ifølge kurdiske kilder utsatt for luftangrep fra Tyrkia, noe som økte IS-styrkenes sjanse til å lykkes betydelig. SDF, som Norge hevder å støtte, uttalte 2. februar at det er «åpenbart» at de USA-ledete internasjonale koalisjonsstyrkene må ha visst om de tyrkiske angrepene som tjente IS. Spørsmålsstiller mener det er svært alvorlig når NATO-land bryter folkeretten og direkte og indirekte hjelper IS, slik SDF fastslår. Spørsmålsstiller mener dessuten det er urovekkende at norske regjeringer gjør så lite når våre egne NATO-allierte svekker og undergraver den folkeretten som Norge er avhengig av, og at Norges politikk burde være å stå opp for folkeretten konsekvent, ikke bare når det passer USA og NATO-allierte.