Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1349 (2021-2022)
Innlevert: 21.02.2022
Sendt: 22.02.2022
Besvart: 28.02.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Hvordan vil statsråden følge opp tiltakene under innsatsområde 4 om "bedre forebygging og bekjempelse av vold og overgrep i samiske samfunn" i handlingsplan for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner (2021-2024) «Frihet fra vold»?

Begrunnelse

Solberg-regjeringen la i august 2021 frem en handlingsplan mot vold i nære relasjoner som for første gang har et eget innsatsområde for å bedre forebygging og bekjempelse av vold og overgrep i samiske samfunn. Bakgrunnen er at det i løpet av de siste årene er blitt avdekket alvorlige saker om vold og overgrep i samiske områder, og flere samer har stått frem med selvopplevde voldserfaringer og stilt krav om åpenhet om temaet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: For regjeringen er det en viktig oppgave å sørge for at kriminalitet ikke skjer og at den enkelte er sikret trygghet, god rettsikkerhet og tilgjengelige tjenester i hele landet.
Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet som skal prioriteres høyere i hele straffesakskjeden - fra forebygging til straffegjennomføring.
Forskning viser at personer med samisk bakgrunn, særlig samiske kvinner, rapporterer om høyere forekomst av fysisk, psykisk og seksuell vold enn personer med ikke-samisk bakgrunn i samme geografiske område. Dette er bekymringsfullt.
Regjeringen vil arbeide for at Norge skal være et foregangsland når det gjelder urfolks rettigheter. Vold og overgrep er en utfordring som best løses i fellesskap mellom det samiske samfunnet og norske myndigheter. Jeg skal selv besøke Sametinget under Sametingets plenumssesjon i mars, der et hovedtema under besøket nettopp vil være vold og overgrep i samiske samfunn.
I Hurdalsplattformen varsler regjeringen at vi vil legge frem en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Planen skal utarbeides i samarbeid mellom flere departementer og vil ha den utsattes trygghet og rettsikkerhet i sentrum. Det vil være naturlig å invitere Sametinget og andre samiske aktører til å bidra i arbeidet med opptrappingsplanen.
Inntil opptrappingsplanen foreligger vil tiltak i handlingsplan mot vold i nære relasjoner (2021-2024) «Frihet fra vold», herunder den delen som omhandler vold og overgrep i samiske samfunn, følges opp.