Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1361 (2021-2022)
Innlevert: 23.02.2022
Sendt: 23.02.2022
Besvart: 01.03.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Mener statsråden at det er mulig å regulere eksporten av kraft til Storbritannia og EU strengere uten å reforhandle konsesjonsavtalene for utenlandskablene?

Begrunnelse

Den siste tiden har det vært mye diskusjon om hva regjeringen planlegger å gjøre med at utenlandskablene i all hovedsak brukes til krafteksport og bidrar til skyhøye strømpriser ved at magasinene tappes. Regjeringen sa til Klassekampen (21. februar) at de skal ha dialog med EU og Storbritannia, men samtidig avvist at det er aktuelt med noen reforhandling. Denne uka har flere medlemmer av regjeringen møtt med viktige beslutningstakere i Brüssel og mange venter nå utålmodig på at regjeringens ord blir satt om i handling.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Vi har varslet at vi ønsker å ha en dialog med EU og Storbritannia for å undersøke om det er mulig å unngå lange perioder med ren eksport i perioder med lav magasinfylling, av hensyn til forsyningssikkerhet. Det er naturlig å snakke med våre samarbeidspartnere for å skape en felles forståelse av hvordan håndtere spørsmål om forsyningssikkerhet hvis en lignende situasjon som i vinter oppstår igjen.
For å eie og drive utenlandsforbindelser for strøm kreves anleggskonsesjon og utenlandskonsesjon etter energiloven. Norge har kraftledninger og undersjøiske kabler til de andre nordiske landene, Russland, Nederland, Tyskland og Storbritannia. Alle større utenlandsforbindelser er eid av Statnett.
Krafthandelen mellom land reguleres av internasjonale avtaler som EØS-avtalen, herunder energiregelverket som er del av denne, frihandelsavtalen og kraftavtalen mellom Norge og Storbritannia, og egne avtaler mellom Statnett og deres partnere på utenlandsforbindelsene. Avtalene legger til rette for fri krafthandel, uten hindringer mellom landene. EØS-avtalen artikkel 12 innebærer forbud mot å innføre kvantitative restriksjoner på eksport av strøm av prishensyn. En tilsvarende bestemmelse finnes i frihandelsavtalen art. 2.12 mellom Storbritannia og EØS-landene.
Norge er del av det nordiske kraftmarkedet, som igjen er en del av det europeiske kraftmarkedet. Hovedgrepene i EUs regulering av kraftmarkedene og krafthandel mellom land er langt på vei sammenfallende med prinsippene i det norske og nordiske kraftmarkedet.