Morten Stordalen (FrP): Kan forvaltningen og domstolene overprøve og pålegge leger at bestemte oppgaver skal gjennomføres av medhjelpere, og hvem har i så fall ansvaret for at helsehjelpen er forsvarlig?
Begrunnelse
I statsrådens svar datert 13. desember 2021 på dokument nr. 15:451 (2021-2022) svares det ikke konkret på spørsmålet som stilles. Statsråden redegjør for lovbestemmelser, men avslutter med at hun «ikke kan gå nærmere inn i domstolenes og tilsynsmyndighetenes rett til å overprøve helsepersonellets handlinger.» Jeg ber statsråden svare på den konkrete forståelsen av forsvarlighetsaspektet og ansvarsrollen dersom legen blir overprøvd i sin vurdering. Legen har ifølge helsepersonelloven § 5 objektivt ansvar, og plikter å vurdere og monitorere medhjelpers realkompetanse og formalkompetanse samt utøvelse.
Det er i forarbeidene til helsepersonelloven uttalt at «helsepersonell kan ikke instrueres av arbeidsgiver eller andre til å utføre handlinger som de anser for å være i strid med kravet til forsvarlighet eller med andre lovbestemte plikter» (Ot. prp. nr. 13 (1998–1999) Om lov om helsepersonell m v (helsepersonelloven del VIII pkt. 26).
Professor Bente Ohnstad som arbeidet med helsepersonelloven har tidligere uttalt at:
«Jeg kan generelt bemerke at Helfo ikke kan avgjøre når det er forsvarlig å bruke medhjelper. Det beror på en konkret vurdering fra prinsipalens (legen) side.»
Vi ber om at statsråden redegjør for hvordan loven skal forstås og ikke om hvordan den er anvendt i konkrete saker. Disse er rettskraftig avgjort enten det er lagt til grunn en korrekt forståelse eller ikke.