Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1373 (2021-2022)
Innlevert: 24.02.2022
Sendt: 25.02.2022
Besvart: 01.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Hva er årsaken til den lange saksbehandlingstiden for tilskudd til spesielle rettshjelpstiltak, og vil statsråden ta initiativ til å gå tilbake til ordningen hvor de spesielle rettshjelpstiltakene får støtte direkte over statsbudsjettet?

Begrunnelse

Fra og med kalenderåret 2021 ble tilskuddene til de spesielle rettshjelpstiltakene, herunder JURK, Jussbuss, Gatejuristen og NOAS, flyttet fra statsbudsjettet til en samlet pott som utdeles av Statens Sivilrettsforvaltning. Der tiltakene før fikk vite sine økonomiske rammer ved behandlingen av statsbudsjettet, må de nå vente til Statens Sivilrettsforvaltning har ferdigbehandlet søknadene. For inneværende år var søknadsfristen satt til 1. desember 2021. Per 24. februar 2022 har tiltakene fortsatt ikke mottatt svar på sine søknader. Dette gir svært lite forutsigbarhet for organisasjoner som allerede driver innenfor trange rammer. Dette viser også et klart behov for å tilbakeføre søknadsrundene til Justisdepartementet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg har stor forståelse for at de spesielle rettshjelptiltakene ønsker en tidlig avklaring på søknadene om tilskudd. Tidligere var søknadsfristen 20. januar, men for å få til en tidligere avklaring ble søknadsfristen for årets tildeling flyttet frem til 1. desember. Det er Statens sivilrettsforvaltning (SRF) som behandler søknadene om tildeling. For 2022 har 56 rettshjelptiltak søkt om tilskudd med til sammen 90,9 millioner kroner. Jeg er fornøyd med at årets bevilgning til spesielle rettshjelptiltak i statsbudsjettet for 2022 har blitt økt til 68,1 millioner kroner.
Departementet har vært i kontakt med SRF som opplyser at årets behandling beklageligvis har tatt lengre tid enn ønskelig, noe som skyldes uforutsette forhold. SRF opplyser at fordelingen av tilskudd er sluttført nå og at vedtak vil bli sendt ut i uke 9. Departementet vil sammen med SRF se på mulighetene for å få til en raskere avklaring til neste år.
I perioden 2015 til 2019 var tilskuddene øremerket i Prop. 1 S. Fra og med 2020 ble ordningen endret til en åpen søknadsprosess. Formålet med tildeling gjennom søknad er mer effektiv utnyttelse av ressursene. Det gir bedre mulighet for en grundig faglig vurdering av søknadene. Det gir også mulighet for at nye tiltak som er rettet mot særlig utsatte grupper kan få stønad. Det er gode grunner for at tildelingen gjøres av forvaltningen på faglig grunnlag. Departementet er fornøyd med dagens ordning som vurderes som mer rettferdig enn øremerking av tilskuddsmidler.