Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1389 (2021-2022)
Innlevert: 25.02.2022
Sendt: 28.02.2022
Rette vedkommende: Fiskeri- og havministeren
Besvart: 07.03.2022 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Dersom det oppstår en alvorlig hendelse på Wisting-feltet, for eksempel en blowout eller alvorlig brann tilsvarende den på Snøhvit-anlegget ved Hammerfest, i en vintermåned med dårlig vær, kan statsråden garantere for at mannskaper kan evakueres forsvarlig og det finnes en oljevernberedskap som kan forhindre en miljøkatastrofe for fiskeri, sjøfugl og det sårbare livet i Barentshavet?

Begrunnelse

Wisting blir, dersom det blir bygget ut, verdens nordligste offshore-utbygging på 73,3 grader nord, 310 km fra fastlandet i et område med ekstreme klimatiske forhold og store naturverdier. Utbygging av Wisting representerer med dette betydelige samfunnsøkonomiske og sikkerhetsmessige utfordringer som Stortinget skal ta stilling til. Equinor har som mål å levere plan for utbygging og drift (PUD) innen utgangen av 2022.
Unike blandingsforhold, havstrømmer og temperatur gjør Barentshavet til et av de mest biologisk mangfoldige havområdene i verden. Her fiskes torsk, hyse, blåkveite, gapeflyndre, uer, lodde, reker, vågehval og grønlandssel. Store kolonier med sjøfugl holder til i området. I hekketida fylles fuglefjellene på Bjørnøya med en million sjøfugl, som gjør øya til en av de største fuglekoloniene på den nordlige halvkule. Et oljesøl fra Wisting vil kunne nå kysten av Bjørnøya. I konsekvensutredningen står det at lokal infrastruktur og fasiliteter til å understøtte en aksjon er svært begrenset, og forutsigbare adkomstmuligheter til land finnes ikke.
Deepwater Horizon-ulykken i 2010 ble en av historiens største miljøkatastrofer, på tross av at plattformen lå i område med enkel tilgang på oljevernberedskap og støttefartøy. Wisting-feltet ligger lengre nord enn vi noen gang tidligere har drevet olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel, 310 km fra fastland i et område med havtåke, polare lavtrykk, ising som følge av vind og kulde, lange perioder med mørke, lang respondstid og store data- og telekommunikasjonsmessige utfordringer. Miljødirektoratet skriver i sin høringsuttalelse til program for konsekvensutredningen at:

“På grunn av de store avstandene vil responstiden for beredskapsfartøy være lang. (...) Selv om Equinor får et eget beredskapsfartøy på Johan Castberg, og Wisting i tillegg får et eget beredskapsfartøy, vil de etter Miljødirektoratets vurdering ikke klare å møte mer enn halvparten av sitt beredskapsbehov i perioden med boring.”

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Svaret er utarbeidet i samsvar med Olje- og energidepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Justisdepartementet.
Ved forurensning fra petroleumsvirksomheten vil operatøren mobilisere Norsk Oljevernforening For Operatørselskaper (NOFO). NOFO vil ivareta den operative håndteringen av forurensningen på vegne av ansvarlig operatør. I denne typen situasjoner vil Kystverket ha en tilsynsrolle som innebærer at Kystverket påser at ansvarlig forurenser (operatøren) iverksetter relevante og tilstrekkelig tiltak. Kystverket iverksetter selv, eller påser at ansvarlig forurenser iverksetter, nødvendige overvåkingstiltak.
Ved ekstreme forurensningshendelser kan Kystverket helt eller delvis overta ledelsen av arbeidet med å bekjempe ulykken. En slik helt eller delvis overtakelse endrer ikke på operatørens ansvar for egenberedskap, ansvar for hendelsen i seg selv eller ansvaret for konsekvensene av denne.
Rettighetshaverne på Wisting-funnet arbeider nå med planer for utbygging av funnet. De sikter mot en eventuell investeringsbeslutning og levering av plan for utbygging og drift (PUD) til Olje- og energidepartementet i fjerde kvartal 2022. Operatøren Equinor har nylig sendt konsekvensutredningen for utbyggingen på offentlig høring.
I tiden frem mot planlagt innsending av plan for utbygging og drift vil rettighetshaverne modne utbyggingsløsningen videre. Dette arbeidet omfatter grundige vurderinger av alle relevante forhold. Basert på en innsendt plan for utbygging og drift vil ressurs- og sikkerhetsmyndighetene på vanlig måte vurdere alle sider av utbyggingen, herunder de som representanten spør om. Den planlagte utbyggingen av Wisting-funnet vil også forelegges Stortinget på vanlig måte før departementet fatter vedtak. Denne kjente prosessen gjør at vi vil få et godt beslutningsgrunnlag når myndighetene skal ta endelig stilling til en søknad om godkjent utbyggingsplan.
HMS-regelverket for petroleumsvirksomheten stiller krav om at personell på innretninger skal kunne evakueres raskt og effektivt til et sikkert område under alle værforhold, jf. Forskrift om utforming og utrustning av innretninger med mer i petroleumsvirksomheten § 44. I henhold til Forskrift om utføring av aktiviteter i petroleumsvirksomheten § 77 skal den ansvarlige sikre at nødvendige tiltak blir satt i verk så raskt som mulig ved fare- og ulykkessituasjoner slik at personellet på innretningen kan evakueres raskt og effektivt til enhver tid. Kravet innebærer at evakueringstiltakene er utformet slik at de gir høyest mulig sannsynlighet for at personellet kan evakueres fra et utsatt til et sikkert område på innretningen, og eventuelt videre til sikre områder på fartøy, andre innretninger eller på land. Sikkerhetsmyndighetene legger til grunn at kravene i regelverket blir oppfylt på Wisting-feltet, på lik linje med alle innretninger på norsk sokkel. Dette inkluderer også stedsspesifikke forhold som for eksempel lang avstand til land, utsatte værforhold, is mm. som beredskap og evakuering må planlegges utfra. Petroleumstilsynet fører tilsyn med, og følger opp at, ansvarlige virksomhet følger opp regelverkets krav.
AID er gjennom Petroleumstilsynet videre kjent med at aktørene og rettighetshaverne i området jobber med en helhetlig områdeplan for å styrke beredskapsmessige forhold i området.
Dersom en evakuering skulle bli kategorisert som en redningsaksjon, vil den offentlig organiserte redningstjenesten bli aktivert med de ressurser og prosedyrer som benyttes i slike hendelser.