Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1415 (2021-2022)
Innlevert: 01.03.2022
Sendt: 02.03.2022
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 14.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Vil utenriksministeren vurdere å hente ukrainske flyktninger til Norge for å avlaste europeiske land som grenser til Ukraina og som nå arbeider med å håndtere den humanitære situasjonen som følge av Russlands invasjon av Ukraina?

Begrunnelse

FNs høykommissær for flyktninger er dypt uroet over situasjonen i Ukraina og de humanitære konsekvensene for sivilbefolkningen av Russlands invasjon av Ukraina. Ifølge FN har mer enn en halv million mennesker flyktet over grensene fra Ukraina, og EU anslår at krigen så langt har ført til at 7 millioner mennesker er internt fordrevet eller har flyktet. Langt de fleste av de som flykter mot Europa kommer til Polen, der polske myndigheter har satt opp flykningsentre og organiserer transport til sykehus. På sikt kan ikke Polen og de andre nabolandene håndtere situasjonen på egen hånd, og det er behov for felleseuropeiske løsninger der også Norge bidrar for å avlaste nabolandene og ta imot flyktninger. I en akutt fase kan Norge bidra ved å hente flyktninger hit for å avlaste polske myndigheter og hjelpe ukrainere på flukt. Norden har tidligere bidratt på denne måten når Europa er rammet av humanitære katastrofer, som da de hvite bussene hentet folk hjem fra et krigsherjet kontinent på slutten av andre verdenskrig.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Spørsmålet er stilet til utenriksministeren. Tema som berører innvandring til Norge er Justis- og beredskapsministerens ansvarsområde, og det er derfor jeg som svarer.
Situasjonen knyttet til Ukraina er svært bekymringsfull. Norge bidrar med bistand for å avlaste Ukrainas naboland og avhjelpe den humanitære situasjonen for de som nå fordrives fra landet. Til dette formålet har Norge satt av inntil 2 mrd. kroner til humanitær bistand. Videre har vi gjennom EU-koordinert innsats bistått med medisinsk utstyr, og vi vurderer løpende annen bistand basert på anmodningene vi mottar.
Så langt jeg er kjent med, har ingen av nabolandene, utenom Moldova, bedt om bistand til å overføre flyktninger gjennom europeiske mekanismer per dags dato. Forespørselen fra Moldova er nå til vurdering.
Norske myndigheter ønsker å bidra i tett samarbeid med europeiske land og ut fra de behov nabolandene har. Ved iverksettelse av direktivet for midlertidig beskyttelse i EU, ble det etablert en «Solidaritetsplattform» ledet av Kommisjonen. Kommisjonen skal koordinere samarbeidet og utvekslingen av informasjon mellom landene, særlig når det gjelder mottakskapasitet og behovet for bistand.
Det er viktig at bistand fra norsk side skjer gjennom koordinerte initiativ, enten vi gir humanitær hjelp (gjennom etablerte organisasjoner) eller bidrar til avlasting med omfordeling av flyktninger. På den måten kan vi hjelpe flest mulig, på best måte.