Skriftlig spørsmål fra Gisle Meininger Saudland (FrP) til statsministeren

Dokument nr. 15:1420 (2021-2022)
Innlevert: 01.03.2022
Sendt: 02.03.2022
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 10.03.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Gisle Meininger Saudland (FrP)

Spørsmål

Gisle Meininger Saudland (FrP): Når planlegger regjeringen å følge opp stortingsvedtakene de selv var med å sikre flertall for i dagligvaremeldingen?

Begrunnelse

For et år siden konstaterte Stortinget at konkurransen i dagligvaremarkedet er for dårlig og vedtok flere tiltak som skal sikre bedre konkurranse i dagligvaremarkedet. Flere av vedtakene ble drevet frem av opposisjonen den gang; SV, SP, AP og FrP. Ett av vedtakene opposisjonen sto samlet om var "Stortinget ber regjeringen stille krav om et regnskapsmessig og funksjonsmessig skille mellom leddene i verdikjeden i dagligvarebransjen." Ett år senere har det kommet få signaler fra regjeringen om eller hvordan de ønsker å følge opp vedtakene. De siste ukene har flere medier avdekket at prisene i dagligvarebutikkene har økt betydelig, og den manglende konkurransen i markedet kan være en stor del av forklaringen. I spørretimen onsdag 15.februar ble statsministeren utfordret om vertikal integrasjon i markedet, hvorpå statsministeren åpnet for videre dialog med SV. Jeg håper regjeringen ikke kun vil ta initiativ til samtaler med SV om å bedre konkurransen i dagligvaremarkedet og vil minne om at Fremskrittspartiet sto sammen med resten av daværende opposisjon for å sikre bedre konkurranse i dagligvaremarkedet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen er opptatt av at det skal være effektiv konkurranse i hele verdikjeden for mat. Som det fremgår av Hurdalsplattformen ønsker vi å sikre bedre maktbalanse i verdikjeden for mat, gjennom bedre tilsyn, større åpenhet og mer rettferdig fordeling av verdiene i hele verdikjeden.
I forbindelse med behandlingen av Meld. St. 27 (2019-2020) Daglegvare og konkurranse – kampen om kundane, vedtok Stortinget flere tiltak, ut over tiltakene i dagligvaremeldingen.
Stortingsvedtakene innebærer blant annet at Konkurransetilsynet må ha tettere tilsyn med vertikale bindinger og integrasjon, styrke sin veiledning i dagligvarebransjen, påse at egne merkevarer ikke får en så dominerende stilling at de presser ut andre aktører, og at leverandører med dominerende stilling har et særlig ansvar for å vise at forskjeller i innkjøpspriser er saklig begrunnet. I supplerende tildelingsbrev av 2. mars 2021 ba Nærings- og fiskeridepartementet Konkurransetilsynet om å følge opp Stortingets vedtak på egnet måte, ved bruk at de ulike virkemidlene tilsynet har til rådighet. Departementet følger også opp stortingsvedtakene i den ordinære styringsdialogen med tilsynet.
I arbeidet med å styrke konkurransen i verdikjeden for mat er det allerede iverksatt flere tiltak. Dagligvaretilsynet ble etablert 1. januar 2021 for å håndheve lov om god handelsskikk. Kontrollen med innkjøpspriser er styrket gjennom årlige kartlegginger fra Konkurransetilsynet og et arbeid med krav om begrunnelse ved store forskjeller i innkjøpspriser er påbegynt. Konkurransetilsynet har styrket sin veiledning ved hjelp av en informasjonsside om tilsynets arbeid i dagligvaremarkedet. I tillegg er tilsynet i gang med å utarbeide en generell veileder om prisdiskriminering som akkurat har vært på høring. Tilsynet vil nå gjennomgå innspillene, og foreta tilpasninger i den endelige versjonen av veilederen.
Når det gjelder vedtaket som representanten viser til angående å stille krav til regnskapsmessig og funksjonsmessig skille mellom leddene i verdikjeden i dagligvarebransjen, har dette vedtaket grenseflater mot, og må ses i sammenheng med, flere av tiltakene for å styrke konkurransen i verdikjeden for mat.
Arbeidet med konkurransen i verdikjeden for mat er et pågående arbeid, og noe regjeringen vil rette oppmerksomhet mot også i tiden fremover. Det er utfordrende å være konkret om når de øvrige stortingsvedtakene vil følges opp på nåværende tidspunkt. Jeg deler representantens bekymring for konkurransesituasjonen. Jeg er i likhet med representanten opptatt av å se konkrete resultater, og synes det er positivt at det er tverrpolitisk forståelse av dette. Jeg vil naturligvis involvere Stortinget på en god og egnet måte. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om oppfølgingen av vedtakene.