Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1444 (2021-2022)
Innlevert: 03.03.2022
Sendt: 04.03.2022
Besvart: 10.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Hvor mange dager tok det før Norge besvarte forespørselen om nødhjelpsutstyr fra Ukraina og hva mener ministeren er grunnen for at minst 22 land svarte før Norge?

Begrunnelse

Da Russland gikk til full invasjon 24. februar, slo Ukraina alarm i EU-systemet UCPM, som skal sikre at nødhjelpforsendelser kommer raskt fram i akutte situasjoner:
I den humanitære krisen som var i hurtig utvikling, ba landet blant annet om tilfluktsutstyr og medisinske artikler for å hjelpe sivile.
Allerede dagen etter, 25. februar, hadde 16 europeiske land respondert på den detaljerte bestillingen. De stilte til rådighet utstyr som telt, feltsenger, tepper og medisiner. Blant de første landene til å love utstyr var Danmark, Finland og Sverige.
Til og med Ukrainas naboland Romania hadde meldt inn beredskapsutstyr de kunne avse. Men fra Norge kom det ingen respons.
Filter Nyheter henvendte seg til direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som henviste mandag 28 feb. til Justis- og beredskapsdepartementet, som har det overordnede ansvaret for Norges deltakelse i EU-ordningen.
Justis- og beredskapsdepartementet fikk de første henvendelsene om saken 28. februar, men svarte ikke på noen av spørsmålene før onsdag, to døgn senere.
Kvelden før departementet uttalte seg, tirsdag 1. mars, hadde EU-systemet fått meldt inn at Norge nå ønsket å bidra, etter det Filter Nyheter fikk opplyst.
Beredskapsmyndighetene har imidlertid verken bekreftet dette eller svart på Filter Nyheters spørsmål om hva som er bakgrunnen for tidsbruken – eller hvilke beslutninger som ble gjort om Ukrainas anmodning de første dagene av de alvorlige krigshandlingene.
Europeiske land ga beskjed om at de ville bidra, én etter én. Fra Slovakia ankom en første lastebil med sivilt beredskapsutstyr Kyiv søndag 27. februar. Den var blant annet lastet med medisinske artikler.
EUs oversikt over hvilke land som hadde gitt hva per 28. februar, viser at så mange som 22 land i Europa på det tidspunktet hadde svart på forespørselen fra Ukraina.
Sverige og Danmark hadde tilbudt medisinsk utstyr, kjøretøy og diverse utstyr til ukrainerne i nød. Finland hadde også gitt tilfluktsutstyr. På dette tidspunktet hadde altså Norge ennå ikke svart på Ukrainas forespørsel.
Norge har selv fått hjelp gjennom EUs ordning for sivil beredskap ved flere anledninger. Norge har også mottatt finansielle bidrag fra ordningen til flere nasjonale øvelser og prosjekter der ressurser fra EU har deltatt.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Ukraina aktiverte EUs ordning for sivil beredskap 15. februar, men anmodningens natur endret seg da landet ble angrepet 24. februar. Siden da har det løpende blitt fremmet oppdaterte anmodninger fra Ukraina, samt fra andre omkringliggende land som nå håndterer en flyktningstrøm. Norske myndigheter vurderer disse fortløpende, og vi vil alltid vil strekke oss langt for å bidra.
Som Unneland peker på, har flere medlems- og deltakerland tilbudt Ukraina bistand gjennom EUs ordning for sivil beredskap. Norge tilbød bistand i form av materiell til Ukraina tidlig tirsdag 1. mars, og tilbudet ble raskt akseptert av ukrainske myndigheter. I forkant av dette var det etablert en internasjonal dialog om bistand. Biler med materiell var underveis til Polen samme dag. Hoveddelen av materiellet ble levert torsdag 3. mars. Vi har fått informasjon om at det var noe forsinkelse på den siste bilen, som ankom destinasjonen på morgenen fredag 4. mars.
Det tok noe tid før det ble satt opp et effektivt apparat for mottak av alle donasjonene. Såkalte mottakshub’er ble bekreftet opprettet i blant annet Polen og Moldova mandag 28. februar, og endelige adresser for hvor norsk donasjon skulle leveres ble først bekreftet idet forsendelsen var på vei.
Søndag 6. mars tilbød Norge ytterligere bistand til Ukraina i form av en omfattende pakke legemidler i størrelsesorden 43 millioner norske kroner. Tilbudet ble akseptert av ukrainske myndigheter samme dag. Denne forsendelsen forventes sendt fra Norge i løpet av inneværende uke.