Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1447 (2021-2022)
Innlevert: 03.03.2022
Sendt: 04.03.2022
Besvart: 11.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvordan vurderer statsråden denne situasjonen?

Begrunnelse

Det kommer nå en rekke ukrainere til Norge. Mange reiser direkte til familie og kjente ulike steder i landet. Når disse skal søke om asyl, blir de henvist til Nasjonalt ankomstsenter i Råde. Noen har pekt på at dette er krevende for den enkelte, som ofte må forflytte seg langt for å komme til Råde. Samtidig er Nasjonalt ankomstsenter viktig for beredskap og kontroll for hvem som ankommer landet, for å gjennomføre tilstrekkelig helseundersøkelser og identitetsavklaring.
Ukrainske borgere med biometrisk pass har rett til å oppholde seg i Norge visumfritt i en periode på 90 dager. Det er grunn til at mange nå gjør det, fremfor å melde seg som asylsøker. Det kan gjøre at vi ikke har tilstrekkelig kontroll over de som kommer, og ikke får gjennomført f.eks. helsekontroller.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Nasjonalt ankomstsenter skal normalt være første oppholdssted for alle asylsøkere for at de skal bli registrert, få kartlagt ID, gjennomgå helsesjekk, få fullført asylintervju og kartlegges mtp. bosetting. Oppholdstid er inntil 21 dager, der særlig ID-avklaring og asylsaksbehandling er tidkrevende.
Ukrainske asylsøkere har i all hovedsak ID-papirer og biometriske pass, samt at regjeringen legger opp til at det blir en kollektiv beskyttelsesvurdering. Det er derfor ikke det samme behovet for et opphold på ankomstsenteret, da de mest avgjørende aktivitetene der kan utgå eller forenkles. Utlendingsdirektoratet og politiet samarbeider tett om arbeidsprosessene i den innledende ankomstfasen, og legger løpende ut råd og informasjon på sine nettsider til ukrainere som kommer til Norge.
Jeg deler representantens syn om at registrering er viktig for at ankomstene blir håndtert i ordnede former. Registreringen er også avgjørende for å bl.a. få tildelt D-nummer, som er nødvendig med tanke på en rekke offentlige tjenester. Mange av de som kommer skal også etter hvert inngå i et integreringsløp og eventuelt få bosettingskommune, samt at det skal gjennomføres lovpålagt turbekolosecreening og ev. helseundersøkelse for å avdekke akutte medisinske oppfølgingsbehov.
Mitt departement jobber aktivt for å få på plass en desentralisert registreringsløsning lokalt i politidistriktene, og politiet er i gang med å vurdere innretning. Foreløpige signaler fra dette arbeidet tilsier at lokal registrering vil bli mulig å gjennomføre innen kort tid. Endringen krever tiltak for å sikre riktig kompetanse og kapasitet til å ivareta prosessen på en god måte. Vi vurderer samtidig i samråd med Helse- og omsorgsdepartementet ulike løsninger for å få til mest mulig effektiv turbekolosescreening og ev. helseundersøkelse.