Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1450 (2021-2022)
Innlevert: 03.03.2022
Sendt: 04.03.2022
Besvart: 11.03.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): I lys av den siste FN-rapporten, samt den sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå står i, vil regjeringen revurdere havvindsatsingen for å møte det økte behovet for energi i Norge og Europa de neste årene?

Begrunnelse

Energipolitikk er også sikkerhetspolitikk. Etter Russlands invasjon av Krim i 2014, ble energiuavhengighet satt øverst på den europeiske dagsorden. De siste dagers dramatiske hendelser understreker utfordringene og hvor tett klimapolitikken henger sammen med sikkerhetspolitikken. Høy gasspris slår inn i strømprisen og driver den opp. I tillegg gjør den høye gassprisen nå kullfyrte kraftverk billigere enn gasskraft, selv med de høye kvoteprisene. Det gjør at klimagassutslippene øker.
Behovet for å satse tungt på fornybar energi handler om verdiskaping, det å ha flere ben å stå på for oss som oljenasjon, utslippskutt og tydeligere enn noen gang, også europeisk sikkerhetspolitikk.
Ett av våre komparative fortrinn er og har alltid vært den lange kystlinjen vår. Den har gitt oss mat, inntekter og arbeidsplasser i mange generasjoner. Det kan den fortsatt gjøre, om vi tar de nødvendige grepene som skal til. Ett av dem er satsingen på havvind.
Norge har alle forutsetninger for å lykkes med havvind, og skape tusenvis av nye jobber samtidig som vi sikrer nok kraft til industri og innbyggere. Da er det utfordrende at regjeringen senker ambisjonene. Skuffelsen og overraskelsen var stor både hos næringslivet og miljøbevegelsen og da den varslede "storstilte satsingen" ikke var noe annet enn en stor nedskalering av det det forrige regjeringen allerede hadde satt i gang på feltet.
Dette forsterkes av at fremtidsutsiktene for fortsatt kraftoverskudd i Norge er redusert.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Norge har et langvarig og godt samarbeid med EU på energiområdet. Både Norge og EU har høye ambisjoner om å redusere utslipp og skape jobber. Samarbeidet innen energi og klima er nødvendig for raskere å kunne utvikle bærekraftige løsninger og næringer. Samarbeidet begrenser seg ikke til enkelte energikilder, men omfatter blant annet fornybar energi, gass, hydrogen samt fangst og lagring av CO2.
Norge er en viktig og forutsigbar leverandør av olje og gass til Europa. I 2020 var Norges nettoeksport av gass og olje nær 2 100 TWh [1]. Felt på norsk sokkel skal også fremover bidra med stabile leveranser av olje og gass til markedet. Rettighetshaverne på norsk sokkel leverer nå det de klarer fra norske felt hver dag. Det er det viktigste Norge kan bidra med overfor Europa i disse urolige tider.
Norge har også utenlandsforbindelser for strøm til fem EU-land og Storbritannia. I 2020 utgjorde nettoeksporten av elektrisitet vel 20 TWh. To utenlandsforbindelser har kommet til de senere årene. Det er naturlig at vi nå høster erfaringer fra bruken av disse, både med tanke på virkningene i det kompliserte kraftsystemet vårt, og for husholdninger og næringsliv.
Vindkraft til havs vil i økende grad kunne bidra med energi til Europa. Denne utviklingen er også Norge en viktig del av. Vi har ikke senket ambisjonene for havvind, slik representanten ser ut til å hevde. Regjeringen har besluttet at kraften fra det ene av de to prosjektene på Sørlige Nordsjø II bare skal føres til Norge. Samtidig har vi bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å utrede virkningene på kraftsystemet av ulike nettløsninger for vindkraft til havs. Regjeringen vil komme tilbake til hvilke nettløsninger som kan være aktuelle på det andre prosjektet på Sørlige Nordsjø II etter at denne utredningen er gjennomført.
I tillegg har vi gitt NVE i oppdrag om å identifisere nye områder for fornybar energiproduksjon til havs. Slik legger vi til rette for en langsiktig satsning som også skaper forutsigbarhet for næringen ved å identifisere nye områder for havvind etter Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.
På norsk sokkel har vi lang erfaring med å finne gode løsninger også når det gjelder sameksistens mellom ulike havnæringer. Dette er en tradisjon jeg er opptatt av å videreføre også når det gjelder havvind, og jeg er derfor opptatt av å ha god dialog med blant annet fiskeriinteressene i mitt arbeid på dette området.