Lene Westgaard-Halle (H): Vil statsråden ta initiativ til at også Norge får på plass en helhetlig plan for et bærekraftig matsystem slik at vi kan kutte mer utslipp i hele verdikjeden?
Begrunnelse
Kostholdet vårt er nå den viktigste enkeltårsaken til dårlig helse og for tidlig død i Norge. Det samme ser vi i de aller fleste andre land i verden.
Samtidig bidrar matproduksjon og forbruk til ca. en tredjedel av de samlede klimagassutslippene på verdensbasis, og er den suverent største enkeltbidragsyteren til de dramatiske tapene av biologisk mangfold.
Til tross for alle disse utfordringene er matsektoren også et enormt mulighetsrom for Norge. Vi har gode forutsetninger for å øke produksjonen av mat fra land og hav, på måter som kan forbedre folkehelsen, og samtidig bidra til å løse klima- og miljøutfordringene våre.
En forutsetning for å få dette til, er å koble klimapolitikken sammen med næringspolitikken, og tenke helhetlig for å øke verdiskapingen samtidig som vi kutter utslipp. I forbindelse med fjorårets FN-toppmøte om bærekraftige matsystemer, igangsatte en rekke land arbeidet med nasjonale, helhetlige handlingsplaner for mat, for å sikre bærekraftige matsystemer innen 2030. Den forrige regjeringen arbeidet aktivt inn mot nettopp dette toppmøtet, med utslippskutt og FNs bærekraftsmål som bakgrunn. Dessverre har Støre-regjeringen foreløpig valgt å ikke følge opp arbeidet.