Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1462 (2021-2022)
Innlevert: 04.03.2022
Sendt: 04.03.2022
Besvart: 09.03.2022 av kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Ser statsråden det som hensiktsmessig å målrette de resterende kommunale kompensasjonsordningen til de bedriftene som har størst behov for økonomisk hjelp som følge av tidligere offentlige koronatiltak, og når vil Stortinget få denne saken lagt fram for behandling?

Begrunnelse

I forbindelse at Regjeringen før jul 2021 fulgte opp enigheten i Stortinget om nysaldert statsbudsjett 2021 ved å 500 millioner kroner gjennom den kommunale kompensasjonsordningen, ble det varslet at Regjeringen etter jul ville forslå at Stortinget bevilget ytterligere 500 millioner kroner gjennom ordningen etter nyttår.
Den kommunale kompensasjonsordningen for lokale virksomheter har vært viktig for å sikre verdier og jobber i hele landet. I en medlemsundersøkelse som NHO Reiseliv gjennomførte i juni 2021 svarte mer en halvparten (53 %) av reiselivsbedriftene at iverksatte støtteordninger har bidratt til å unngå en sårbar økonomisk situasjon.
Mange bedrifter melder at midler over den kommunale kompensasjonsordningen har vært av avgjørende betydning for å sikre videre virksomhet. Selv om alle smitteverntiltak nå er avviklet vil det ta lang tid før alt er tilbake til «normalen».
Det kommer stadig innspill fra fortvilte reiselivsbedrifter i små distriktskommuner som med et begrenset hjemmemarked er avhengig at turistmarkedet tar seg opp. Dette gjelder spesielt de kommuner på Vestlandet og i Nord-Norge som er avhengig av utenlandske turister. Det er stort sett de kommuner som ligger i nærhet av de største flyplassene som så langt har fanget opp en økning i turisttrafikken fra utlandet.
Ferske overnattingstall for januar fra SSB viser det er 36 prosent nedgang i utenlandske overnattinger sammenlignet med januar 2019. Mange bedrifter melder om at nok en vintersesong er tapt. Som illustrasjon på dette kan nevnes at i NHO Reiseliv sin medlemsundersøkelse primo februar 2022 svarte 79 prosent av medlemsbedriftene i Troms og Finnmark at de i svært stor grad rammes av tapet av utenlandske vinterturister. I en situasjon der bedriftene etter to år med korona tærer på de aller siste reservene er det fortsatt krise for mange bedrifter.
Det er med bakgrunn i ovenstående av stor betydning at den varslede påfylling med 500 millioner kroner til den kommunale kompensasjonsordningen overføres til kommunene så snart som mulig.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Regjeringen fulgte opp Stortingets behandling av Prop. 51 S (2021-2022), den 24. januar 2022. Etter en grundig vurdering av innspill fra blant annet partene i arbeidslivet, storbyene og flere store vinterdestinasjoner, har regjeringen fordelt 250 mill. kroner til kommunene, etter antall ansatte i utsatte bransjer som har vært hardt rammet av tiltakene i desember og januar. I tillegg har vi ønsket å treffe virksomheter som har falt helt eller delvis utenfor de generelle ordningene, som ble gjeninnført i desember 2021. Dette gjelder særlig virksomheter i næringene servering, overnatting, sport og fritid, reisebyråer og -arrangører, kunst og underholdning og kongress-, messe- og utstillingsvirksomhet. Fordelingen er justert for sesongvariasjoner i antall ansatte i første kvartal, samt andel utenlandsovernattinger i reiselivsregionene og sentralitetsnivåer for distriktskommuner (sentralitetsnivåer 4-6). Midlene ble utbetalt til kommunene 28. februar 2022.
Selv om landet nå har åpnet opp igjen, vil regjeringen, i tråd med Stortingets vedtak, opprettholde beredskapen og følge situasjonen nøye framover, i tilfelle det oppstår behov for nye tiltak som rammer lokale virksomheter. De resterende 250 mill. kroner vil da raskt kunne utbetales til berørte kommuner.