Skriftlig spørsmål fra Ingjerd Schie Schou (H) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:1466 (2021-2022)
Innlevert: 04.03.2022
Sendt: 04.03.2022
Besvart: 11.03.2022 av utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Ingjerd Schie Schou (H)

Spørsmål

Ingjerd Schie Schou (H): Hvordan vurderer regjeringen relevansen for EUs barnerettighetsstrategi og EUs Europeiske barnegaranti for Norge, og på hvilken måte gjøres barnets beste til et gjennomgående hensyn i regjeringens utviklingspolitiske arbeid?

Begrunnelse

The EU Strategy on the rights of the Child og European Child Guarantee vil bli et gjennomgående hensyn I EUs utviklingspolitikk. Norge er ikke automatisk med i denne strategien. I Hurdalsplattformen er «barnets beste» benyttet ved to anledninger, begge ganger med henvisning til behandlingen av asylsøknader.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp)

Svar

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim: EUs barnerettsstrategi og barnegaranti tar opp temaer som allerede står på agendaen til regjeringen. Dette gjelder blant annet barn og unges deltakelse i politikk og demokrati, innsats for utenforskap og barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt, bekjempelse av vold, samt digital trygghet. Barns rettigheter er nedfelt i FNs barnekonvensjon. Barnekonvensjonen understreker at alle barn har grunnleggende rettigheter knyttet til overlevelse, deltakelse, utvikling og beskyttelse mot diskriminering. Norge ratifiserte Barnekonvensjonen i 1991 og den er gjort til norsk lov. Konvensjonen tilsier at barnets beste skal være det avgjørende hensyn i alle beslutninger som angår barn.
Regjeringens utviklingspolitikk er forankret i FNs bærekraftsmål, klimamålene og menneskerettighetene. Menneskerettigheter er videre et av de fire tverrgående hensynene i norsk utviklingspolitisk innsats. Dette innebærer at risiko for negative utslag skal vurderes og risikodempende tiltak gjennomføres for samtlige tiltak.
UNICEF er Norges viktigste samarbeidspartner for barns rettigheter i utviklingspolitikken og en av de absolutt største mottakerne av norske bistandsmidler. Sentrale sivilsamfunnsorganisasjoner på barnerettighetsfeltet mottar også betydelige norske bistandsmidler til sitt arbeid. Norske prioriteringer i arbeidet med barns rettigheter er å styrke implementeringen av Barnekonvensjonen globalt, med fokus på barns rett til utdanning og barns rett til helse, inkludert jenters seksuelle og reproduktive helse og rettigheter, å bidra til redusert barnedødelighet og å beskytte barn mot vold og væpnet konflikt.