Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1475 (2021-2022)
Innlevert: 06.03.2022
Sendt: 07.03.2022
Besvart: 14.03.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Har helseministeren noe statistikk/oversikt over hvor mange som sliter med store senskader etter gjennomgått COVID-smitte, hvilke rutiner har helsevesenet for å fange opp disse, og hvilket tilbud eksisterer for å hjelpe de med alvorlige etterfølger og senskader etter gjennomgått smitte?

Begrunnelse

Godt over en million nordmenn har vært smittet av COVID19 siden pandemiens utbrudd. Dette omfatter både de tidligere virusvariantene, og senere variantene Delta og Omikron. Mange som har gjennomgått koronasmitte opplever store etterfølger og senskader. Tretthet, utmattelse og tap av lukt/smak er realiteten for en del mennesker selv flere måneder etter gjennomgått smitte. Enkelte land, som f.eks. Sverige, har også klinikker for å følge opp de med senskader etter gjennomgått koronasmitte.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er velkjent at flere infeksjonssykdommer kan gi langvarige plager etter at akutt sykdomsforløp er gjennomgått. I tillegg kan sykehus- og intensivbehandling av pasienter med alvorlige sykdomsforløp gi langvarige plager og medføre økt bruk av helsetjenester og et stort rehabiliteringsbehov, uavhengig av diagnose.
Folkehelseinstituttet har publisert to hurtigoppsummeringer om senfølger etter covid-19, først i august 2021, senere oppdatert med ny versjon i februar 2022. Her har de oppsummert forskningen som foreligger om forekomst av senfølger etter covid-19, herunder hvilke langvarige symptomer som opptrer, hvor lenge symptomene varer og hvilke pasientgrupper som har størst risiko for å oppleve langvarige symptomer. Folkehelseinstituttet skriver at det er vanskelig å trekke sikre konklusjoner om forekomsten av og årsakene til ulike langvarige symptomer etter covid-19, men at det er få av de med milde symptomer som har vedvarende plager som trenger oppfølging av helsetjenesten. Internasjonalt er det foreløpig ingen enighet om en felles definisjon av det som på engelsk ofte kalles «long covid». Det gjør det vanskelig å anslå hvor mange personer det er snakk om. Per 28. februar 2022 var det 1 264 719 meldte tilfeller av covid-19 i Norge, hvorav 9558 innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen og 1 707 på intensiv. Verdens helseorganisasjon, WHO, introduserte en egen tilstandskode for senfølger etter covid-19 i oktober 2020. Helsedirektoratet har informert departementet om at det i spesialisthelsetjenesten (sykehus og private rehabiliteringsinstitusjoner) f.o.m. 5. oktober 2020 t.o.m. 28. februar 2022 var innrapportert 1870 pasienter som har fått behandling etter denne tilstandskoden. I tillegg vil det være pasienter som har fått oppfølging fra fastlege og andre kommunale tilbud.
Representanten spør om rutiner og tilbud for oppfølging av pasienter med senfølger etter covid-19. I desember 2020 publiserte Helsedirektoratet nasjonale faglige råd for senfølger og rehabilitering etter covid-19. Her er kunnskapsgrunnlaget oppsummert, og det gis konkrete faglige råd for den rehabiliteringen som den enkelte pasient/bruker bør få. Rådene blir oppdatert regelmessig i tråd med ny kunnskap.
I juni 2021 utarbeidet Helsedirektoratet en nasjonal plan for rehabilitering etter covid-19. Her skisseres ulike tilbud innen rehabilitering til denne pasientgruppen. I arbeidet med planen ble det avdekket et stort informasjonsbehov til pasienter, både om behandlingstilbud og selvhjelpsmateriell. På bakgrunn av den nasjonale planen ble Helsedirektoratet bedt om å utvikle en nettportalløsning slik at personer som har senfølger kan dra nytte av relevant informasjon om bl.a. selvhjelpsløsninger, behandling og rehabilitering.
I desember 2021 ble nettportalen om senfølger etter covid-19 publisert på helsenorge.no med informasjon til pasienter og brukere. Her ligger informasjon om de vanligste plagene man kan få etter covid-19, hvor lenge plagene kan vare og hvor man kan få hjelp ved langvarige plager. I tillegger er det publisert videoer hvor personer med senfølger deler sine erfaringer, videoer med råd utarbeidet av WHO og informasjonsbrosjyrer oversatt til flere språk. Nettportalen inneholder også en oversikt over selvhjelpsverktøy som kan brukes ved vanlige plager og utfordringer i hverdagen, samt informasjon om rehabiliteringstelefonen, Helsedirektoratets koronaveileder og frisklivssentraler.
Flere helseforetak, kommuner og private rehabiliteringsinstitusjoner har utviklet tilbud om rehabilitering for personer med senfølger etter covd-19. I foretaksmøtet i juni 2021 fikk de regionale helseforetakene i oppdrag å etablere tverrfaglige regionale senfølgeklinikker for utredning og diagnostisering av pasienter som får langvarige, komplekse og sammensatte symptomer etter akuttforløpet av covid-19, hvor funksjonsnivået påvirkes i uttalt grad. Det ble poengtert at god samhandling med primærhelsetjenesten skal vektlegges, slik at for eksempel fastleger enkelt kan henvise pasienter med behov for tverrfaglig utredning. Helseregionene har utviklet slike senfølgeklinikker for pasienter med behov for spesialiserte tilbud utover det som kan tilbys lokalt.
Nasjonal plan for rehabilitering etter covid-19 og utvikling av regionale senfølgeklinikker samsvarer med tiltak som er utviklet i Sverige og Danmark for personer med senfølger etter covid-19.