Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1489 (2021-2022)
Innlevert: 07.03.2022
Sendt: 07.03.2022
Besvart: 10.03.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Med tanke på den store fastlegemangelen vi har i Norge i dag, hvordan stiller regjeringen seg til å øke basistilskuddet for fastlegene, sett i lys av de nye oppgavene som fastlegene har fått de siste årene?

Begrunnelse

Fastlegekrisen er høyaktuell i norske kommuner. Før var den særlig alvorlig for distriktskommuner, men etter hvert har den også blitt en utfordring i byene. Mange innbyggere står uten fastlege, og antallet ledige hjemler øker. I november var det 130 000 nordmenn som manglet fastlege, og det går hardest utover distriktene.
En årsak til krisen kan være at fastlegene stadig blir tillagt nye oppgaver innenfor det ansvarsområdet kommunehelsetjenesten er gitt etter samhandlingsreformen. Vi må sammen prøve å finne en løsning på dette. Erfaringer fra fastleger beskriver en arbeidssituasjon som er krevende, og usikre økonomiske faktorer.
En mulig løsning kan være at Helse- og omsorgsdepartementet gjennom forhandlinger med Legeforeningen, KS og regionale helseforetak, sikrer at tilskuddet økes i tråd med oppgavene som i dag er tillagt fastlegene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Fastlegeordningen er bærebjelken i vår felles helsetjeneste. En fastlegeordning som ikke fungerer, vil gi økt belastning på resten av helse- og omsorgstjenesten. Det har vært utfordringer i fastlegeordningen lenge. Tiltakene forrige regjeringen satte i gang, har foreløpig ikke hatt ønsket effekt verken på rekrutteringen til eller stabiliteten i ordningen. Det blir stadig flere innbyggere uten fast lege og færre ledige plasser i ordningen. Denne regjeringen tar tak i utfordringene. I Hurdalsplattformen sier vi at regjeringen vil styrke fastlegeordningen slik at rekruttering og stabil legedekning sikres i hele landet, blant annet gjennom å etablere nye rekrutteringshjemler, korte ned listelengden til fastlegene og øke basistilskuddet per innbygger. Utfordringene er komplekse, og vi arbeider med flere tiltak for å sikre en god tjeneste.
Regjeringen har allerede tatt grep. Vi sørget for at det i 2022 ble bevilget 100 millioner kroner mer til allmennlegetjenesten enn det regjeringen Solberg hadde lagt opp til. Det betyr at det er bevilget 400 millioner kroner mer til å styrke fastlegeordningen i 2022. Basistilskuddet er økt med 205 mill. kroner. I tillegg er det bevilget 49 millioner kroner til økte refusjonstakster, og bevilgningen til ALIS-avtaler som nasjonal ordning er økt med 79 millioner kroner. Det er videre bevilget 50 millioner kroner til tilskudd til legevakt som skal gå til de mest rekrutteringsvake kommunene. Det er også avsatt midler til introduksjonsavtaler.
Jeg vil også peke på at regjeringen har forlenget praksiskompensasjonsordningen for koronarelatert fravær som var planlagt avviklet ved årsskiftet. Vi har også forlenget retten til å bruke flere leger inn på samme liste for å avlaste fastlegene. Videre har vi fjernet kravet om legeattest for fravær i skolen frem til sommeren 2022. Dette er tiltak som skal avlaste våre fastleger. I tillegg vurderes det blant annet hvilke attester og erklæringer som fastlegene skal utstede.
Legevakt utgjør en stor belastning for mange fastleger. Det er nedsatt en partssammensatt arbeidsgruppe som skal komme med forslag til tiltak for rekrutteringssvake kommuner. Forslagene leveres i mars.
Representanten peker på samhandlingsreformen, og de mange oppgavene som er tillagt fastlegene som følge av den, som et bakteppe for utfordringene i ordningen. Jeg mener det er behov for å se nøyere på samhandlingen mellom nivåene i helsetjenesten og har derfor startet arbeidet med Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Planen vil blant annet ha som mål å ruste kommunene enda bedre for oppgaver som følger av samhandlingen og målet om at mer oppfølging og behandling skal skje i kommunene. Det arbeides også med finansieringsmodellen i fastlegeordningen. Helsedirektoratet har i 2022 fått i oppdrag å bistå Helse- og omsorgsdepartementet i dette arbeidet. Regjeringen vil foreslå sentrale tiltak overfor Stortinget på egnet vis.