Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1490 (2021-2022)
Innlevert: 07.03.2022
Sendt: 07.03.2022
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 14.03.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Vil regjeringen garantere kompensasjon til kommuner som nå oppbemanner sitt apparat for å være klare til å ta imot og bosette ukrainske flyktninger raskt?

Begrunnelse

I anmodningsbrevene fra IMDi om bosetting av flyktninger som gikk ut i slutten av 2021 la staten til grunn et anslått behov for bosetting av 5500 personer for 2022, inkludert den årlige kvoten på 3000 overføringsflyktninger. Krigen i Ukraina har i løpet av kort tid endret bildet dramatisk. Til nå er over en million ukrainere sendt på flukt, og vi må legge til grunn av behovet for å ta imot flyktninger i Norge vil bli betydelig høyere enn det man beregnet før krigen brøt ut.
Vi vet at kommune-Norge er positive til å ta imot og bosette flere flyktninger, men samtidig vet vi at mange kommuner har måttet bygge ned sine tjenester for mottak, bosetting og integrering som følge av lave ankomsttall de siste årene. Med stor sannsynlighet for at det nå vil komme mange ukrainske flyktninger til Norge i løpet av de nærmeste dagene og ukene, må kommunene raskt bygge opp igjen sin kapasitet. Dette vil medføre ikke-budsjetterte merkostnader for kommunene på kort sikt, mens mer-inntektene i form av økt integreringstilskudd ikke vil komme før flyktningene faktisk blir bosatt. Ettersom det enda ikke er klart hvor mange flyktninger som vil bli bosatt i Norge, og hvordan disse skal fordeles mellom kommunene, er det krevende for kommunene å anslå hvor mye kapasitet de nå bør bygge opp, og hvorvidt kostnadene ved dette vil kunne dekkes av det forventede integreringstilskuddet.
I denne situasjonen vil det være hensiktsmessig å be kommunene allerede nå oppskalere sin kapasitet til å ta imot og bosette ukrainske flyktninger, og dokumentere sine kostnader knyttet til dette, slik at man i denne akutte fasen ikke taper tid, og i etterkant kan kompensere på rettferdig vis. MDG mener derfor at staten burde ta tilsvarende grep som under koronapandemien. Da fikk også kommunene oppdragene med å bygge opp nye tjenester innen testing, smittesporing og vaksinering, og alle kostnader ble lovet kompensert i ettertid. Dette tiltaket fungerte godt og kan med fordel gjentas nå.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Spørsmålet er oversendt fra Justis- og beredskapsministeren til Arbeids- og inkluderingsministeren.
Justis- og beredskapsdepartementet har ansvar for registrering av asylsøkere, behandling av asylsøknader og mottakskapasiteten. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har det statlige ansvaret for bosetting, kvalifisering og andre integreringstiltak for flyktninger. Det operative ansvaret er delegert til henholdsvis Utlendingsdirektoratet (UDI) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
IMDi har både et eget sektoransvar og en koordinerende samordningsrolle for kommunesektoren og statlige etater i bosettings- og integreringsarbeidet. IMDi samarbeider med UDI, Bufdir, KS, fylkeskommuner og kommuner, samt Husbanken og statsforvalteren, som alle er representert i Nasjonalt utvalg for mottak og bosetting av flyktninger. Utvalget ledes av IMDis direktør, og skal bidra til samordnet mottak og bosetting av flyktninger.
Vi har beredskap for å ta imot og bosette flyktninger. Regjeringen, KS og flere kommuner, har iverksatt tiltak for raskt å kunne ta imot og bosette flyktninger fra Ukraina. IMDi har nylig sendt brev til alle landets kommuner for på ny å kartlegge kommunes bosettings- og tjenestekapasitet. Mange kommuner har gitt sin tilbakemelding, og de viser en stor bosettingsvilje. IMDi vil raskt følge opp med oppdatert anmodning om bosetting.
Kommuner som bosetter flyktninger, mottar tilskudd fra staten. Integreringstilskudd utbetales til kommunene i fem år, og tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap i tre år. Ved bosetting av enslige mindreårige flyktninger mottar kommunene et særskilt tilskudd. Ved bosetting av personer med kjente, alvorlige funksjonsnedsettelser og/eller atferdsvansker kan kommunene søke IMDi om ekstratilskudd på bakgrunn av dokumenterte behov.
Regjeringen følger situasjonen nøye og vurderer mulige scenarier og tiltak. Vi har løpende dialog med KS og andre berørte sektorer. Jeg er glad for at mange kommuner har gitt positive signaler til å bidra med bosetting av flere flyktninger.