Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1514 (2021-2022)
Innlevert: 08.03.2022
Sendt: 09.03.2022
Besvart: 16.03.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Oligarker og skjult russisk eierskap i gruveselskapet Nussir ASA. Sammen med en ukjent russisk investor holder selskapet Thrane Ltd. en betydelig eierpost i gruveselskapet Nussir ASA. Thrane Ltd har hatt forretningsvirksomhet i russisk gruveindustri siden tidlig 1990-tall. I tillegg er 23 % av øvrige aksjer i Nussir ASA forvalterregistrerte aksjer (skjulte aksjer). Gruvedrift og metallhandel er basis for mange Putin-vennlige oligarkers formue.
Kan statsråden forsikre at ikke oligarker har eierposter i Nussir ASA?

Begrunnelse

Russlands invasjon av Ukraina, og innføring av strenge sanksjoner mot russiske investorer globalt, har aktualisert spørsmålet om åpne eierskapsregistre, nasjonale myndigheters og allmenhetens krav til informasjon. Rødt mener at muligheten enkeltselskaper eller banker har til å holde aksjeposter på vegne av investorer som ikke vil gi seg til kjenne, er et betydelig samfunnsproblem. Når det gjelder den omstridte Nussir-gruven ved Repparfjorden i Hammerfest kommune, har bl.a. Sametinget ved flere henvendelser til departementet forsøkt å få klarhet i hvem som er de reelle eierne av selskapet, uten å nå fram.
Kobbergruven som planlegges igangsatt i løpet av 2022, er ofte framhevet som en nasjonal strategisk ressurs. Og da er det beklagelig at departementet ikke har sørget for at de reelle eierne er gjort kjent. Samtidig er konfliktene med urfolks rettigheter, reindrift og sjøsamisk næring så store at flere investorer har trukket seg fra prosjektet. I August 2021 annullerte selskapet Aurubis en milliardkontrakt med Nussir ASA etter å ha vurdert virksomheten opp mot egne bærekraftsmål og sin CSR (corporate social responsibility.
I dagens situasjon der verdenssamfunnet med alle midler forsøker å hindre Russland å investere, er det svært uheldig at russisk kapital er inne på eiersiden av Nussir ASA med en ukjent investor via medeierskap i selskapet Thrane Ltd. I tillegg er det flere banker som holder eierposter på vegne av ukjente eiere. Dette er HSBC Bank 12 %, Euroclear Bank 8,5 % og Citibank 2,4 %.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: De restriktive tiltakene som har blitt vedtatt av EU, og som vil innføres i norsk rett, utgjør den mest omfattende pakken av tiltak EU har vedtatt noensinne. Dette er et sterkt og troverdig signal om at EU og Norge fordømmer Russlands pågående krigshandlinger. Tiltakene vil ramme blant annet russisk finanssektor, en lang rekke listeførte russiske individer, energisektor, eksport og handelsruter. Det er avgjørende for norsk og europeisk sikkerhet at vi står sammen med våre allierte og partnere og reagerer kraftig på Russlands uakseptable handlinger.
Nærings- og fiskeridepartementets fattet vedtak om tildeling av driftskonsesjon for utvinning av Repparfjorden kobberforekomst til Nussir ASA i februar 2019. Vedtaket ble påklaget og opprettholdt av Kongen i statsråd samme år. Selskapets søknad ble vurdert opp mot vilkårene og vurderingstemaene i mineralloven. Mineralloven gir ikke anledning til å vektlegge hvem som eier selskapet i denne vurderingen. Driftstillatelsene som gis, gir virksomhetene rammer som enhver eier må forholde seg til og overholde. Eierskap i et selskap kan uansett endre seg, også etter at konsesjoner gis. Dette har også vært situasjonen for Nussir ASA. Etter hva departementet kjenner til, er det ingen listeførte russiske individer som har direkte eierposter i Nussir ASA.
I spørsmålet henvises det også til forvalterregistrerte aksjer i selskapet. Utenlandske eiere kan velge å la aksjene sine i norske selskaper med verdipapirregistrerte aksjer føres gjennom et finansforetak. Ordningen med forvalterregistrering innebærer at allmennheten ikke har innsyn i hvem de utenlandske aksjeeierne er. Selv om det er forvalterens navn som fremgår av aksjeeierregisteret, kan imidlertid selskapet og offentlige myndigheter kreve at forvalteren oppgir hvem som eier aksjene forvalteroppdraget omfatter, og hvor mange aksjer hver enkelt eier. Det er derfor ikke slik at eierskap til forvalterregistrerte aksjer er skjult, men det er i realiteten i mange tilfeller vanskelig for både selskapet, offentlige myndigheter og allmenheten å skaffe seg kunnskap om hvem eierne er.
Ved endringslov 11. juni 2021 nr. 84 vedtok Stortinget at enhver kan be om innsyn i hvem som er eiere av forvalterregistrerte aksjer. Før disse reglene kan tre i kraft, er det behov for systemtekniske tilpasninger hos aktørene i verdipapirmarkedet. Stortinget vedtok samtidig at departementet kan gi nærmere bestemmelser om at selskaper periodisk skal offentliggjøre oversikt over aksjeeiere i selskapet. Dette vil inkludere eiere av forvalterregistrerte aksjer, og jeg arbeider nå med oppfølgingen av dette vedtaket.
Nærings- og fiskeridepartementet har ikke krevd innsyn i hvem som eier de forvalterregistrerte aksjene i Nussir ASA. Når det gjelder sanksjonene overfor Russland, er det selskapene selv som må påse at sanksjonsregelverket overholdes. Som det fremgår over har Nussir ASA anledning til å få oppgitt hvem som eier de forvalterregistrerte aksjene.