Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1521 (2021-2022)
Innlevert: 09.03.2022
Sendt: 10.03.2022
Besvart: 16.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Mener statsråden vilkårene for å utvise EØS-borgere er tilstrekkelig strenge, og er det etter statsrådens syn rom for å skjerpe kravet om personlige forhold eller gjentakelsesfare i utlendingsloven § 122 første avsnitt, og vil statsråden eventuelt ta initiativ til å gjennomføre en slik skjerpelse?

Begrunnelse

Den 7. mars 2022 avsa Høyesterett dom i en sak gyldigheten av et vedtak om utvisning av en EØS-borger. Høyesterett kom til at vedtaket var ugyldig ettersom utledningen i den aktuelle saken ikke utgjorde en reell, aktuell og tilstrekkelig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn. Regjeringen har i Hurdalsplattformen varslet at den i større grad vil ta i bruk og utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen for å sikre nasjonale interesser. Ivaretakelse av offentlig orden og trygghet en grunnleggende samfunnsinteresse, og krever at vi slår hardt ned på særlig narkotika-, vinnings- og voldskriminalitet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Norge er gjennom EØS-avtalen bundet av bestemmelser i denne, samt direktiver som inngår i saksområder omfattet av avtalen. EØS-borgere har i utgangspunktet rett til innreise og opphold i en annen medlemsstat. Adgangen til å begrense retten til fri bevegelighet, herunder adgangen til å utvise EØS-borgere, følger av direktiv 2004/38/EF (unionsborgerdirektivet). Utlendingsloven § 122 og utlendingsforskriften § 19-29 bygger på bestemmelser i unionsborgerdirektivet.
Etter regelverket er det en forutsetning for utvisning at hensynet til offentlig orden eller sikkerhet må tilsi en et slikt inngrep. Videre er det blant annet et vilkår at det må foreligge personlige forhold knyttet til utlendingen som innebærer en virkelig, umiddelbar og tilstrekkelig alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn. Dette forutsetter blant annet at det må være en risiko for nye lovbrudd eller forstyrrelse av offentlig orden på annen måte (gjentakelsesfare).
I Høyesteretts dom 7.mars 2022 la retten til grunn at tyveri normalt vil være en alvorlig forstyrrelse av offentlig orden som generelt tilsier utvising, forutsatt at øvrige vilkårene er oppfylt. Høyesterett bemerket videre at det er klart i samsvar med EØS-retten at norske myndigheter gjennom utvisningspraksis prioriterer slik kamp mot kriminalitet.
Høyesterett mente at tyveriet i den konkrete saken var tilstrekkelig alvorlig til at hensynet til offentlig orden, isolert sett, tilsa utvisning. Men etter en konkret vurdering av utlendingens personlige forhold og faren for gjentakelse, fant retten at vilkårene for å utvise ikke var oppfylt. Ved denne vurderingen la retten til grunn de vilkårene for gjentakelsesfare mv. som følger av EØS-regelverket. Jeg kan derfor ikke se at det er noe rom for å utvide adgangen til å utvise gjennom å endre formuleringer i det norske regelverket om gjentakelsesfare mv.