Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1530 (2021-2022)
Innlevert: 10.03.2022
Sendt: 10.03.2022
Besvart: 16.03.2022 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hva slags informasjon har kommunene fått om at det fra skolestart blir gratis halvdagsplass i SFO for alle førsteklassinger i Norge, og hvordan vil statsråden sikre at kommuner med foreldrebetaling over gjennomsnittet vil få dekket omkostningene med å gjøre SFO gratis for alle barn i kommunen uten at tilbudet blir svekket?

Begrunnelse

I budsjettavtalen med regjeringen sørget SV for at det fra skolestart blir gratis halvdagsplass i SFO for alle førsteklassinger i Norge, slik at alle barn kan være med på leken, og familier over hele landet sparer store summer. Vi står med andre ord midt i utrullingen av en SFO-reform. Kommune-Norge må i løpet av de neste månedene ta stilling til hvordan de skal løse utrullingen av gratis SFO. Da må regjeringen sikre at kommunene har fått den nødvendige informasjonen og de pengene som skal til for at ordningen skal holde høy kvalitet.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Jeg viser til at det gjennom forliket mellom regjeringen og SV ble fattet vedtak om å innføre en ordning med 12 timer gratis SFO for alle elever på 1. trinn fra høsten 2022. I henhold til avtalen er det avsatt 655 mill. kroner til ordningen i 2022, av dette er 15 mill. kr satt av til friskoler og de resterende 640 mill. kroner er lagt i kommunerammen. Den samlede helårseffekten av tiltaket er om lag 1,4 mrd. kroner i 2023.
En slik ordning må fastsettes i forskrift. Kommunene har inntil forskriften er ferdigstilt fått informasjon, blant annet gjennom Rundskriv H-2/22 Statsbudsjettet for 2022 - Det økonomiske opplegget for kommuner og fylkeskommuner. Forskriften skal sendes på høring om kort tid, og det tas sikte på at den skal fastsettes sommeren 2022. Det tas også sikte på en kort omtale av tiltaket i kommuneproposisjonen for 2023.
På samme måte som grunnskoleopplæring, finansieres SFO gjennom de frie inntektene til kommunene. Kommunene har anledning til dekke hele eller deler av kostnaden til SFO-tilbudet gjennom foreldrebetaling. Kommunene prioriterer selv hvor mye ressurser de bruker på SFO, såfremt gjeldende lover og regler overholdes. Det er dermed ikke definert fra statens side hvor mye ressurser den enkelte kommune skal bruke på SFO.
Kompensasjonen til kommunene er fordelt etter kostnadsnøkkelen i inntektssystemet. Norske kommuner har ulik geografi, alderssammensetning, og ulike levekår. Dette gjør at kommunale tjenester ikke koster det samme å tilby i alle kommuner. Et viktig formål med inntektssystemet er å bidra til at kommunene og fylkeskommunene kan gi et likeverdig tjenestetilbud til innbyggerne gjennom å kompensere for slike ufrivillige kostnadsforskjeller.
Det er stor forskjell mellom kommunene både når det gjelder foreldrebetaling, kommunal egenfinansiering og deltakelse i SFO. Ifølge tall fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI) varierer deltakelsen på 1. trinn fra om lag 13 prosent til 100 prosent deltakelse, og er om lag 83 prosent på landsbasis. Departementet har ikke hatt grunnlag for å vurdere hvor mye etterspørselen vil øke ved innføring av gratis SFO. I kompensasjonen for innføring av 12 timer gratis SFO på 1. trinn er det derfor lagt til grunn at alle 1. klassinger vil benytte seg av tilbudet, dvs. 100 pst. deltakelse i SFO. Kompensasjonen inkluderer kommunenes gjennomsnittlige egenfinansiering per plass for opprettelse av nye plasser utover dagens nivå.