Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1556 (2021-2022)
Innlevert: 11.03.2022
Sendt: 14.03.2022
Besvart: 21.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): BT har avdekket at det så langt ikke engang er startet samtaler i EU om viderefordeling av flyktninger fra Ukraina. For å få en samordnet nasjonal overføring av flyktninger kreves at noen går foran.
Vil justisministeren ta initiativ til at Norge tilbyr overføring av et større antall flyktninger, eventuelt i samarbeid med andre nordiske land, eller vil fortsatt å vente på EU være regjeringens strategi i denne krisen?

Begrunnelse

«Norge er klare til å bidra med overføring av flyktninger fra Ukrainas naboland innenfor det europeiske samarbeidet», sa Justisministeren under sin redegjørelse for Stortinget 10. mars, og forklarte videre at det «foreløpig ikke er kommet i stand en konkret europeisk fordelingsmekanisme, men dette kan endre seg raskt etter hvert som situasjonen utvikler seg». Realiteten som nå kommer fram, og som justisministeren unnlot å informere Stortinget om, er at det ikke engang er påbegynt noen samtale om viderefordeling av flyktninger mellom landene.
Erfaring fra tidligere flyktningkriser viser at det også er svært tidkrevende å komme til noen form for enighet, dersom slike samtaler eventuelt skulle komme i gang.
Derfor vil det kreve at noen tar et initiativ for å få til en mer samordnet overføring. Norge er et av landene som er best rustet til å ta et slikt initiativ, eventuelt sammen med nærstående nordiske land. Å ikke gjøre noe for å få et ordnet opplegg for overføring, samtidig som man fraråder frivillige å bidra i dette arbeidet, virker som en svært passiv strategi. Det samme vil det å bare avvente EU være.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen vil bidra til å avlaste Ukrainas naboland med overføring av flyktninger. Det som er viktig for regjeringen er at den bistanden vi gir fra norsk side skjer på en ordnet måte, gjennom koordinerte initiativ. Dette gjelder, enten vi gir humanitær hjelp eller bidrar til avlasting med omfordeling av flyktninger. På den måten kan vi hjelpe flest mulig, på best måte.
Moldova har anmodet om overføring av flyktninger fra sitt land. Regjeringen har besluttet å tilby overføring av 2 500 ukrainske flyktninger fra Moldova til Norge. Dette er på linje med de bidragene Tyskland og Frankrike tilbyr. I tillegg har regjeringen gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM) meldt inn at vi kan evakuere inntil 550 ukrainere med behov for sykehusbehandling og deres pårørende. Med familie vil dette bety evakuering av inntil 2 750 personer.
Prosessen med å overføre flyktninger vil skje innenfor rammen av EUs solidaritetsplattform og i tråd med felleseuropeiske prosedyrer. Som del av EUs iverksettelse 4. mars av Direktivet for midlertidig beskyttelse, ble det etablert en mekanisme for solidaritet mellom medlemslandene, en såkalt «Solidaritetsplattform» ledet av Europakommisjonen. Denne mekanismen skal sørge for utveksling av informasjon mellom landene, særlig når det gjelder mottakskapasitet og behov for bistand, herunder samarbeid om overføring (transferral) av personer som omfattes av direktivet. Norge er invitert til å delta i mekanismen.