Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1573 (2021-2022)
Innlevert: 14.03.2022
Sendt: 15.03.2022
Besvart: 22.03.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Viser til forlengelsen av kompensasjonsordningen for tapte billettinntekter for persontogselskapene. Denne ordningen forlenges på tross av at pandemirestriksjonene er avsluttet.
Hvorfor forlenges ikke kompensasjonen for tapte billettinntekter i kulturlivet tilsvarende når folk på samme måte som de reiser mindre kollektivt benytter seg mindre av kulturtilbud, og sektorene har likartede utfordringer?

Begrunnelse

Koronapandemien er offisielt over, og alle begrensninger fra regjeringen er opphevet. Vi skulle derfor tro at krisen i kulturlivet nå er over. Dessverre er ikke dette tilfelle. I nesten to år har en stor og viktig sektor vært mer eller mindre nedstengt, egenkapital er oppbrukt, utstyr er solgt og publikum sitter hjemme, enten av frykt for smitte av omikronvarianten eller fordi vanen med å bestille billetter og å gå på konsert og andre forestillinger ennå ikke er tilbake. Mange sitter også med ubrukte billetter fra utsatte arrangementer, og avventer gjenoppsetningen av disse.
Samtidig har mange utsatt prosjekter som de gjerne vil ha på veien, men det tar gjerne noen måneder å selge nok billetter til å gå med overskudd. Mange av bedriftene i lyd-, lys- og sceneteknikkbedriftene melder også om at de i svært liten grad har blitt kompensert av de ordningene vi hadde fram til restriksjonene ble fjernet og ordningene avviklet. Disse bedriftene er avgjørende for kulturbransjens mulighet til å gjenoppta aktivitet, omsetning og overskudd.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Det stemmer at regjeringen forlenger kompensasjonsordningen for persontogselskapene frem til sommeren. Dette skyldes blant annet at togdrift har en kritisk samfunnsfunksjon, og det er da helt vesentlig å opprettholde forsvarlig drift. Hva som anses som en slik kritisk samfunnsfunksjon er ikke noe som vurderes fritt fra kompensasjonsordning til kompensasjonsordning, dette er definert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og formelt vedtatt av Stortinget.
Når det gjelder støtteordningene for kultursektoren, så har jeg hele veien har vært opptatt av at kultursektoren skal ha gode og treffsikre hjelpetiltak så lenge pandemien varer. Det var derfor jeg gjeninnførte stimuleringsordningen, og det var derfor jeg forbedret kompensasjonsordningen for kultursektoren da innstrammingene kom før jul.
Det ble satt av 300 mill. kroner til stimuleringsordningen for perioden. Siden januar har regjeringa i tillegg utdelt 374 millioner kroner til stimulering gjennom eksisterende ordninger og til institusjoner i kultursektoren, for å få aktiviteten i gang igjen nå som samfunnet er åpnet opp. Dette er midler som går til museer, musikk- og scenekunstinstitusjoner, artister, arrangører, underleverandører, kunstnerstipend og så videre. Midlene betales ut fortløpende til sektoren gjennom blant andre Norsk kulturfond, Fond for lyd og bilde, Statens kunstnerstipend og Fond for utøvende kunstnere.
Kompensasjonsordninga for arrangører og underleverandører i kultursektoren kompenserer tap knyttet til kulturarrangementer som er avlyste, stengte eller nedskalerte som følge av myndighetenes råd eller pålegg som følge av covid-19. Denne ordningen er nylig godkjent av ESA og forvaltningen av den er flyttet fra Norsk Kulturråd til Lotteri- og stiftelsestilsynet. Søknadsportalen åpner om kort tid. Det er satt av 480 millioner kroner til denne ordningen.
Jeg vet at det kan være utfordrende med et publikum som ikke er helt tilbake der de var. Folk har ikke fått tilbake vanen med å bestille billetter og gå på konserter og oppsøke kulturopplevelser. Jeg oppfordrer alle til å komme seg opp fra sofaen og ut i det rike kulturtilbudet vi har, og jeg vet at kultursektoren tar flere initiativ som skal minne publikum på hva man går glipp av. Jeg er optimistisk på vegne av norsk kulturliv, og jeg tror folk gleder seg til å få oppleve kunst og kultur på høyt nivå rundt om i hele landet.
Kulturrådet og Norsk filminstitutt jobber med en omfattende gjennomgang av konsekvensene av pandemien for kultursektoren og hvordan vi skal komme ut på andre sida med et styrket kulturliv, og det er en rapport vi ser fram til.