Lene Westgaard-Halle (H): Etter statsrådens vurdering, hvordan har denne endringen påvirket norsk kjøttproduksjon?
Begrunnelse
Når en produsent leverer dyr til slakteri, blir verdien av dyret fastsatt ut i fra vekten av skrotten og en pris per kg som varierer ut fra kvaliteten på dyret. Kvalitetsvurderingen skal reflektere den samlede verdien av skrotten når den er utbeinet til ulike anvendelser.
Både for produsent, slakteri og forbruker er det vesentlig at kvalitetsvurderingen bygger på objektive og dokumenterte nedskjæringsresultat, slik at alle parter kan stole på at fastsatt kvalitet er korrekt og upåvirket av markedssituasjonen og hvilken bedrift som har stått for slaktingen.
Fra 1996 har kjøttbransjen i Norge benyttet et felles klassifiseringssystem, EUROP – systemet. Dette benyttes også i EU. EUROP-systemet har til hensikt å fremme kvalitet og sikre en lik og rettferdig vurdering. EUROP-systemet er også et viktig fastpunkt i reglene for markedsregulering av kjøtt.
I 2019 ble det gjort endringer i klassifiseringen av storfe etter at de norske slakteriene tok i bruk et egenutviklet system med ny vektlegging av parameter som kjønn, rase og lengdemåling som en del av kvalitetsvurderingen.