Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1591 (2021-2022)
Innlevert: 16.03.2022
Sendt: 16.03.2022
Besvart: 28.03.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvordan vil statsråden sørge for at kreftpasienter og andre alvorlig syke mennesker får dekket reelle reiseutgifter til og fra behandlingsstedet?

Begrunnelse

Mennesker med kreft og andre alvorlige sykdommer får i dag dekket inntil 2.8 kroner pr. kilometer i kjøregodtgjørelse til og fra behandlingsstedet. De første 159 kronene (400 kroner ved benyttelse av fritt behandlingsvalg) må pasientene betale selv i egenandel. Med galopperende drivstoffpriser står ikke kjøregodtgjørelsen lengre i stil med de faktiske utgiftene knyttet til reisen.
Med galopperende drivstoffpriser står ikke denne kjøregodtgjørelsen lengre i stil med de faktiske utgiftene knyttet til reisen. Dette blir da ekstrautgifter som veltes over på allerede hardt prøvede pasienter.
Spørsmålsstiller håper statsråden vil ta initiativ til å hjelpe disse allerede vanskeligstilte pasientene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Pasienter og ledsagere har rett til dekning av nødvendige utgifter når pasienten reiser i forbindelse med nærmere angitte helsetjenester. Dette følger av pasient- og brukerrettighetsloven. Pasientreiseforskriften gir nærmere bestemmelser om denne retten, og bestemmelser om beregning og utbetaling.
Hovedregelen er at ved reiser under 300 kilometer dekkes reiseutgiftene med kr 2,80 per kilometer uavhengig av hvordan pasienten reiser. Pasienten har rett til å få dekket nødvendige dokumenterte utgifter til drosje eller kilometergodtgjørelse med tilleggsutgifter som til bilferge, bomvei, parkering og piggdekkavgift ved bruk av bil, dersom pasientens helsetilstand gjør det nødvendig å bruke drosje eller bil. Det samme gjelder dersom manglende rutegående transport gjør det nødvendig å bruke drosje eller bil.
Satsene i pasientreiseregelverket vurderes årlig i forbindelse med de ordinære budsjettprosessene. Kilometersatsen ble justert fra 1. januar 2022.
Høye drivstoffpriser påvirker befolkningens hverdagsliv. Dette gjelder også de som er syke og som er avhengig av å reise til og fra behandling. Jeg følger med på utviklingen og vil eventuelt vurdere behovet og muligheten for å øke kilometergodtgjørelsen.