Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1609 (2021-2022)
Innlevert: 17.03.2022
Sendt: 18.03.2022
Besvart: 23.03.2022 av forsvarsminister Odd Roger Enoksen

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Det er meget uheldig at Forsvaret med sin praksis er med å stigmatiserer en stor gruppe mennesker. Forsvarets "nei liste" for når ungdom skal avises fra førstegangstjeneste bør absolutt gjennomgås. Mange som har avtjent førstegangstjeneste uproblematisk ligger nok i gruppen som i dag får diagnose ADHD, undertegnede er nok en av de.
Vil statsråden sørge for at praksisen til Forsvaret endres og at en får en gjennomgang av deres "nei liste"?

Begrunnelse

Meier Hansen (18) elsker å skru båt og søkte om læreplass i Sjøforsvaret. Men en mild ADHD-diagnose satt en brå stopper for forsvarsdrømmen. Listen over hva som kan gjøre at du ikke slipper inn i Forsvaret, er lang.
En ADHD-diagnose er en av tingene på nei-lista. Flere med ADHD-diagnosen føler seg urettferdig behandlet. Det er nemlig svært ulikt hvordan diagnosen påvirker den enkelte. Og det er slettes ikke alle som går på medisiner.
Meier Hansen hadde et stort ønske om å komme inn i Forsvaret, og ble sjokkert da han fant ut at han ikke engang ble innkalt til sesjon.
Dette til tross for at han ikke går på medisiner, og ikke har noen store praktiske utfordringer med diagnosen sin.
Hansen ønsket mer enn noe annet å bli lærling i Sjøforsvaret. Han er god til å skru på båter, og drømmen var å jobbe i maskinrommet på en marinebåt.
Han ga seg ikke, og bestemte seg for å klage.
Han fikk beskjed om at han kunne sende inn en helseerklæring. Han dro til legen og fikk en bekreftelse på at diagnosen hans var mild, og at han ikke bruker medisiner. Men jeg fikk svar fra en lege i forsvaret om at, kort fortalt, et nei er et nei.
I fjor høst tok Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) opp Forsvarets praksis med Forsvarsdepartementet (FD).
De mener ADHD-praksisen til Forsvaret kan være ulovlig. Og at det er diskriminerende å utelukke noen på grunn av en diagnose uten å gjøre en individuell vurdering.
I et brev fra Forsvarsdepartementet til Forsvaret datert til 13. oktober, anmoder departementet Forsvaret til å endre sin praksis knyttet til dette.
Avdelingsdirektør Kristine Offerdal i forsvarsdepartementet ser følgende:

«En automatisk nedskriving av den vernepliktiges helseprofil på grunnlag av en eksisterende ADHD-diagnose, tilfredsstiller ikke krav til individuell vurdering av den enkeltes helse, jf. anmodning av 8. mai 2019.»

Hun fortsetter:

«På bakgrunn av ovennevnte kan eksisterende praksis i Forsvaret etter FDs vurdering være i strid med likestillings- og diskrimineringsloven».

10. desember sendte Forsvarsdepartementet et brev til Forsvarsstaben, og ba om svar innen 15. februar 2022. Forsvaret har fått utsatt denne fristen, og saken skal opp til høring.
Bare siden november i fjor har Likestillingsombudet fått sju henvendelser om Forsvarets ADHD-praksis.

Odd Roger Enoksen (Sp)

Svar

Odd Roger Enoksen: Forsvaret skal i all sin virksomhet arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Forskjellsbehandling som har et saklig formål, er nødvendig for å oppnå formålet og som ikke er uforholdsmessig inngripende overfor den eller de som forskjellsbehandles, vil imidlertid ikke være i strid med likestillings- og diskrimineringsloven.
I henhold til Forsvarsloven har norske statsborgere som er skikket til tjeneste i Forsvaret verneplikt. Det er Forsvarets behov som er styrende for hvilke krav som stilles til dem som kalles inn, og for hvilke funksjoner innkalt personell skal fylle. Bakgrunnen for strenge helsekrav er at Forsvaret skal sikre personellets helse og sikkerhet, hindre forverring av sykdommer, samt sikre Forsvarets stridsevne. Som følge av dette må Forsvaret ha anledning til å ta ut og beholde dem som er best fysisk og psykisk skikket for tjeneste.
Diagnosen ADHD kjennetegnes av funksjonsnedsettelser som kan være uforenlige med de helsekrav som stilles til tjeneste i Forsvaret. For personer med en ADHD-diagnose kan det imidlertid være store variasjoner i tilstandsbildet. Forsvarsdepartementet har vurdert at det ikke foreligger saklig grunn til å unnlate å foreta en reell individuell vurdering av tjenestedyktigheten til vernepliktige med en eksisterende ADHD-diagnose, og som ikke bruker medisiner som følge av diagnosen. En automatisk nedskriving av vernepliktiges helseprofil på grunnlag av en slik diagnose, tilfredsstiller således ikke kravet til individuell vurdering av den enkeltes helse. På dette grunnlag har departementet anmodet Forsvaret om å endre sin praksis, slik at vernepliktige i denne kategorien får anledning til å få sin tjenestedyktighet individuelt vurdert på grunnlag av fremlagt medisinsk dokumentasjon.
Forsvaret har på departementets anmodning svart at de vil endre sin praksis overfor vernepliktige med ADHD-diagnose, slik at disse blir helsemessig vurdert for militær tjeneste. Personer med ADHD-diagnose vil få anledning til å få sin helse individuelt vurdert på bakgrunn av fremsendt egenerklæring og erklæring fra spesialisthelsetjenesten. Dersom personen blir vurdert tjenestedyktig, vil vedkommende bli innkalt til sesjon og videre vurdert for førstegangstjeneste, på lik linje med andre vernepliktige.
Forsvaret opplyser at «Bestemmelser for medisinsk seleksjon» (P6) som setter rammen for vurderingen av de vernepliktiges helseprofil, er under revisjon, og at revidert utgave vil bli sendt på høring om kort tid. Forsvaret opplyser videre at høringsfristen vil være på minst seks uker, i tråd med Forsvarsdepartementets retningslinjer om utarbeidelse og publisering av regelverk i forsvarssektoren. Forsvaret oppgir at utkastet til nye bestemmelser legger opp til en større grad av individuell vurdering av kandidaters funksjonsevne, basert på fremlagt dokumentasjon.
Forsvarsdepartementet vil følge opp saken overfor Forsvaret. Vernepliktige med diagnosen ADHD skal så raskt som praktisk mulig bli gitt muligheten til å få sin helse og sin tjenestedyktighet individuelt vurdert, slik at også disse får mulighet til å avtjene førstegangstjenesten.