Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1627 (2021-2022)
Innlevert: 21.03.2022
Sendt: 21.03.2022
Besvart: 29.03.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Hvordan vil statsråden sikre at det er tilstrekkelig tid og ressurser til at nettbaserte veiledere i barnemedisin for alle norske sykehus blir tilstrekkelig oppdatert og kvalitetssikret?

Begrunnelse

Pediatriveilederne (veiledere i barnemedisin publisert på Helsebiblioteket) gir anbefalinger knyttet til undersøkelser og behandling av de vanligste sykdommer hos barn.
Veilederne er skrevet av og for barneleger og leger under utdanning på norske barne- og ungdomsavdelinger. Mange av kapitlene fungerer også som nyttige oppslagsverk for fastleger og helsesykepleiere som ivaretar syke barn i primærhelsetjenesten.
Arbeidet med å utarbeide og oppdatere Pediatriveilederne er et meget tidkrevende og omfattende arbeide. Dette arbeidet utføres i hovedsak på ulønnet basis av fagpersoner og medlemmer i Norsk Barnelegeforening. Dette representerer en stor dugnadsinnsats på toppen av vanlig arbeidsoppgaver på sykehuset. Faget pediatri skal dekke alle sykdomstilstander hos barn og unge under 18 år, men det er langt færre barneleger enn legespesialister for voksne pasienter. Allikevel må man naturligvis for barn også ha tilgang på oppdaterte gode faglige veiledere.
Det er uheldig at et så viktig og sentralt arbeid innen barnemedisin må gjøres på dugnad. Mulige konsekvenser av dugnaden er at veilederne dekker færre tilstander enn de bør, at de kanskje ikke er grundige nok på det de faktisk dekker, og at de blir sjeldnere oppdatert. Resultatet kan være et dårligere behandlingstilbud for barn. Det kan være flere løsninger til hvordan en kan sikre dette viktige arbeidet, men det kreves klare politiske signal om økt ressurstilførsel fra regjeringen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helsedirektoratet er ansvarlig for flere nasjonale retningslinjer og veiledere som blant annet omhandler helsetjenester til barn og unge. Helsedirektoratet utarbeider, utgir og oppdaterer disse i samarbeid med helsetjenesten. Det er satt et mål om at alle retningslinjer og veiledere oppdateres innen fem år etter utgivelsesår eller siste oppdatering, eller ved behov.
Helsedirektoratet har ikke som mål å lage normerende produkter som dekker alle / hele fagområder. Helsetjenesten og fagmiljøene utvikler derfor faglige råd innen en rekke fagområder, for eksempel i barnemedisin. Ofte bygger disse på Helsedirektoratets retningslinjer og veiledere.
Legeforeningen har flere fagmedisinske foreninger som utgir og oppdaterer faglige veiledere. Det er Legeforeningen ved Norsk barnelegeforening som er ansvarlig for utgivelse og oppdatering av Akuttveileder i pediatri og Generell veileder i pediatri, som representanten peker på. Jeg forstår at slike veiledere er viktige for fagfeltet og blir henvist til i utstrakt grad. Fagfolkene som påtar seg arbeid med slike veiledere, hjelper på den måten sine kollegaer i deres fagutøvelse og bidrar til god og trygg pasientbehandling.
Legeforeningen har egne prosesser for utnevning av ledere og styremedlemmer i sine fagmedisinske foreninger, og for organisering av interessegrupper og arbeid med faglige veiledere, herunder også tid- og ressursbruk. Faglige veiledere er produkter som Legeforeningen er ansvarlig for.
Helsebiblioteket er en avdeling i Folkehelseinstituttet, og helsebiblioteket.no er et offentlig finansiert nettsted som gir helsepersonell gratis tilgang til fagkunnskap. Retningslinjer for behandling av barn og unge utarbeidet av bl.a. Helsedirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Norsk barnelegeforening er publisert på nettsiden. De faglige veilederne fra Norsk barnelegeforening bruker Helsebibliotekets digitale plattform.
Pasientbehandling, forskning, utdanning av helsepersonell og opplæring er de fire hovedoppgavene i spesialisthelsetjenesten. Helsepersonelloven og spesialisthelsetjeneste-loven stiller krav om forsvarlig utøvelse av klinisk arbeid, og at virksomhetene sørger for at helsepersonell får nødvendig utdanning for å utføre sitt arbeid forsvarlig. Helse- og omsorgsdepartementet skal sørge for at helsetjenesten legger til rette for fagutvikling, pasientsikkerhet og kvalitet i helsetjenesten.
Som representanten peker på er Legeforeningens faglige veiledere viktige for fagfeltet, men jeg mener at det ikke er riktig at Helse- og omsorgsdepartementet skal øremerke midler til arbeidet med veiledere i Legeforeningens fagmedisinske foreninger.