Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1647 (2021-2022)
Innlevert: 23.03.2022
Sendt: 24.03.2022
Besvart: 29.03.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Vil statsråden komme til Stortinget med forslag til endringer for å kunne gjennomføre bedre hurtigspor for å få ukrainske flyktninger ut i jobb?

Begrunnelse

Norge må forberede seg på at det kommer mange ukrainske flyktninger. Høyre har tatt til orde for at det trengs et eget hurtigspor for å få ukrainske flyktninger raskt ut i arbeid og aktivitet. Flyktningene som nå kommer får midlertidig kollektiv beskyttelse. Det er viktig at vi gir disse et tilbud som de har nytte av når de returnerer til Ukraina. Å kunne komme raskt ut i arbeid, ha en så normal hverdag som mulig og tjene til livets opphold er viktig for å gi ukrainske flyktninger en varm velkomst til Norge.
9. mars varslet statsråden at hun vil komme til Stortinget med forslag til lovendringer for å gjøre mer effektive hurtigspor mulig. Hun uttaler selv til VG 9. mars at «Vi har ingen tid å miste.» Det er undertegnede enig i. Til tross for dette har ikke regjeringen fremmet noen forslag til Stortinget om dette. Mange kommuner gir nå innspill om at det trengs en rask avklaring på hvilket tilbud flyktningene skal få når de kommer.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Krigen i Ukraina har ført til den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.
I et vanlig år bosettes om lag 5 000 flyktninger i Norge. UDI har anslått at det kan komme 35 000 i år, hvorav 30 000 fra Ukraina. Statsministeren redegjorde for Stortinget om situasjonen fredag 18. mars, og sa at regjeringen også jobber med beredskapstiltak for å kunne håndtere en ekstraordinær situasjon med opp mot 100 000 flyktninger.
Flyktninger fra Ukraina har fått midlertidig kollektiv beskyttelse og det skal legges til rette for at de kan returnere til Ukraina. For de som har muligheter til å jobbe er deltakelse i arbeidslivet viktig for aktivitet og inkludering, og for at flyktningene kan få bidratt med sin kompetanse og sine ressurser.
Flyktninger fra Ukraina får gjennom kollektiv beskyttelse også samtidig arbeidstillatelse.
Dagens ordninger etter integreringsloven har i utgangspunktet en fleksibilitet som er egnet også for flyktningene som kommer fra Ukraina. Vi står nå i en situasjon hvor nesten alle kommuner skal ta imot flyktninger, mange har ikke bosatt flyktninger de siste årene og vi står overfor en gruppe med midlertidig kollektiv beskyttelse med en usikker tidshorisont for oppholdet i Norge.
Representanten Holm Lønseth påpeker at det å kunne komme raskt ut i arbeid, ha en så normal hverdag som mulig og tjene til livets opphold, er viktig for å kunne gi ukrainske flyktninger en varm velkomst til Norge. Dette er noe regjeringen er enig i.
Derfor er det satt sammen en arbeidsgruppe bestående av Arbeids- og velferdsdirektoratet (AV-dir), Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og representanter fra arbeidslivets parter, for å bidra til at de som ønsker og har mulighet går raskt ut i arbeid. Aktuelle problemstillinger for arbeidsgruppen vil bl.a. være kartlegging av kompetanse, matching av arbeidskraft med bedrifter som trenger det, kontaktpunkter for næringslivet og kontakt med markedsnettverk i NAV. Gruppen vil også kunne legge til rette for at flyktningene kommer inn i et seriøst og trygt arbeidsliv. Arbeidstilsynet er derfor også knyttet til arbeidsgruppen.
Det vil bli krevende for kommunene å tilby tjenester til flyktningene som oppfyller alle deres lovfestede rettigheter og ulike regelverk slik det ser ut i dag. For å lykkes med både mottak og integrering, må vi dimensjonere mange ordninger og tjenester annerledes enn vi så for oss før krigen brøt ut. Det vil blant annet gjelde tilbud om boliger, skole- og barnehagetilbud og helse- og omsorgstjenester. Derfor vil regjeringen se på nødvendige tilpasninger i regelverket for at det skal være praktisk mulig for kommunene å ta imot mange flyktninger på så kort tid. Vi vil komme tilbake til Stortinget med detaljene i forbindelse med fremleggelsen av tilpasningene i regelverket og herunder også omtale et eget hurtigspor i introduksjonsprogrammet tilpasset flyktninger fra Ukraina.