Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1672 (2021-2022)
Innlevert: 25.03.2022
Sendt: 25.03.2022
Besvart: 01.04.2022 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden gjøre delingen av foreldrepermisjonen mer fleksibel, ettersom det viser seg at dagens ordning gjør at familier taper og at målene med tredelingen ikke nås?

Begrunnelse

I en ny undersøkelse fra NAV analyse går det frem at det er en sterk økning i uttak av ulønnet foreldrepermisjon. Økningen kommer etter at det ble innført såkalt tredeling.
Fremskrittspartiet var imot tredelingen, og har flere ganger foreslått at ordningen burde skrotes og at det bør være opp til barnefamiliene å dele permisjonen slik det passer dem best. FrP varslet om at en tredeling ville føre til at flere familier opplevde at ordningen ikke lenger passer dem, og at flere ville måtte ta ut ulønnet permisjon. Akkurat det har nå skjedd.
Tall i undersøkelsen viser at nå tar nesten halvparten av alle mødre ut ulønnet permisjon. Det er en kraftig økning etter at tredelingen ble innført. Også andelen menn som tar ut ulønnet permisjon øker, og har faktisk mer enn doblet seg siden 2017.
For en rekke familier er det vanskelig å ta ut en tredjedel til hver av foreldrene. Det kan for eksempel skyldes turnusarbeid, at de er selvstendig næringsdrivende eller andre faktorer. For noen familier kan det også være et verdivalg om hvem som skal være hjemme med barnet, og når de skal være hjemme. Slike hensyn blir ikke ivaretatt med den rigide tredelingen.
En naturlig konsekvens av undersøkelsen ville være at det ble sett nærmere på hvordan den nye og lite fleksible tredelingen påvirker familiene. Hensikten var å tvinge flere familier til å dele tiden mer likt mellom seg, men effekten kan nå se ut til å være at en stor andel familier og ikke minst barna taper på ordningen.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Den tredelte foreldrepengeordninga vi har i dag blei vedtatt etter forslag frå regjeringa Solberg i Prop. 74 L (2017-2018) og Prop. 4 L (2018-2019). Fremskrittspartiet støtta innføring av tredelt foreldrepermisjon, saman med eit stort fleirtal på Stortinget.
Foreldrepengeordninga er viktig for å sikre spedbarn ein god og trygg start i livet. I lovproposisjonen blei forslaget om tredelt permisjon mellom anna grunngitt med at forslaget vil ha positive effektar på likestilling i familie- og arbeidslivet og at fedre skulle auke sitt uttak av foreldrepengar. Blant menn med foreldrepengar i 2016 var gjennomsnittleg dagar med foreldrepengar 42 dagar. I 2021 var det tilsvarande talet auka til 60 dagar.
Som stortingsrepresentant Hjemdal viser til, har bruken av ulønna permisjon auka kraftig. Dette kan ha nokon negative likestillingsmessige konsekvensar fordi det er mødrer som tar ut mest ulønna permisjon, og at slik permisjon mellom anna kan føre til tap av opptening av trygderettigheiter. I Arbeids- og velferdsdirektoratets foreldrepengeundersøkelse gjennomført i 2021 oppgav 48 prosent av mødrene at dei tok ut i gjennomsnitt 16 veker med ulønna permisjon.
I Hurdalsplattforma står det at regjeringa vil vidareføre ein tredelt foreldrepermisjon og behalde dagens fedrekvote. Samstundes står det i plattforma at regjeringa vil sikre mor moglegheit til å amme i tråd med helsefaglege råd. Dette vil eg sjå nærare på.
Eg har utdjupa synspunkta mine i svar på Dokument 8:137 S (2021-2022) der tilsvarande problemstilling er tatt opp.