Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hvordan vil statsråden sørge for at det legges til rette for bruk av selvbosetting i kommunene, og når kan man forvente at utvidelse av målgruppen for AMOT, samt forenklede rutiner for dette kan tas i bruk?
Begrunnelse
Siden 24. februar har over 3 millioner mennesker flyktet fra Ukraina, og over 1,8 millioner av dem har flyktet til Polen. Det har kommet 2 274 søknader fra ukrainske statsborgere om kollektiv beskyttelse i Norge, men det kommer også flere på visum som ikke har søkt om dette ennå. Utlendingsdirektoratet (UDI) anslo 15. mars at tallet kan øke til 30 000 i løpet av året. Dette må Norge og norske kommuner forberede seg på. Ikke alle flyktninger blir bosatt ved at IMDi finner en kommune til dem. Noen bosetter seg på eget initiativ uten medvirkning fra det offentlige, mens andre finner bolig selv i en kommune og søker om å bli bosatt der.
I instruks av 16.03.22 bes UDI om å iverksette en utvidelse av målgruppen for ordningen med alternativ mottaksplass (AMOT). Faglig forum for kommunalt flyktningarbeid (ffkf) opplyser om at flere kommuner nå melder om at det begynner å bli kritisk å få på plass den varslede utvidede AMOT-ordningen. Ffkf vurderer det videre som kritisk at utvidet AMOT-ordning klargjøres hurtig, og at informasjonen raskt kommer til den enkelte og kommunene.
Flere varsler at det også er imperativt at det blir enklere å søke om alternativ mottaksplass og at man i større grad tar i bruk prinsippet om selvbosetting.