Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1691 (2021-2022)
Innlevert: 26.03.2022
Sendt: 28.03.2022
Besvart: 06.04.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Hvordan sikrer statsråden at anbefalingene fra NOU 2020:1 Tjenester til personer med autismespekterforstyrrelser og til personer med Tourettes syndrom og innspillene fra høringen av denne blir fulgt opp?

Begrunnelse

6. februar 2020 ble NOU 2020:1 overlevert helse- og omsorgsdepartementet. Utvalget beskriver en lang rekke utfordringer i tilbudet til personer med autismespekterdiagnoser og Tourette syndrom. Dette er utfordringer som krever politisk oppfølging. Utvalget og høringsinstansene beskriver også mange konkrete forslag til tiltak som vil kunne styrke tilbudet til denne befolkningsgruppen.
Etter at utvalget overleverte sin NOU har vi vært i en pandemi som har krevd en ekstraordinær innsats fra befolkning, helsetjenester og myndigheter. Flere av rapportene og evalueringene som har vært av håndtering og opplevelse av pandemi viser at personer med funksjonsvariasjon på flere områder har vært særlig rammet. Det har også kommet andre rapporter som peker på utfordringer, eksempelvis Riksrevisjonens rapport om tilbudet til barn med funksjonsnedsettelser som er behandlet i Stortinget.
I statsbudsjettet for 2022 blir NOU 2020:1 omtalt. Her vises det til utfordringsbildet, forslag til tiltak samt at det gis en kort generell henvisning til likeverdsreformen. Det er vanskelig å se at likeverdsreformen svarer godt nok på utfordringsbildet og tiltakene fra NOU 2020:1.
Arbeidet som har vært lagt ned av utvalget og høringsinstansene er fremdeles aktuelt og bør gis en helhetlig oppfølging fra regjeringen. Med dette ønsker SV en redegjørelse fra statsråden på hvordan hun følger opp utvalgets arbeid.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: «NOU 2020:1 Tjenester til personer med autismespekterforstyrrelser og til personer med Tourettes syndrom» har gitt oss større forståelse og mer kunnskap om dette feltet. Pårørendes situasjon og behov har også kommet godt frem. Dette var formålet og intensjonen da representantforslaget om en slik NOU fikk flertall i Stortinget i 2017.
I utredningen beskriver autisme- og touretteutvalget dagens situasjon og foreslår tiltak som etter deres vurdering vil bidra til å bedre det samlede tjenestetilbudet for målgruppen og deres pårørende. Utvalget har forslag til tiltak innenfor flere faser av livsløpet og flere samfunnssektorer, som barnehage, skole/utdanning, bolig, tilrettelegging, arbeid og pårørendes situasjon. Riksrevisjonens rapport setter også søkelyset på flere viktige forbedringsområder, og vi vil bruke både NOUen og Riksrevisjonens rapport i arbeidet med å styrke tilbudet til barn og unge med funksjonsnedsettelser og deres familier.
Regjeringen vil følge opp NOU 2020:1 Tjenester til personer med autismespekterforstyrrelser og til personer med Tourettes syndrom. Blant annet ses enkelte tiltak i sammenheng med Meld. St. 25 (2021–2022) Likeverdsreformen, som f.eks. lovfesting av barnekoordinator og tiltak for bedre overganger mellom skole og arbeidsliv. Barnekoordinatorordningen trer i kraft 1. august 2022 og kommunene kompenseres med 100 millioner kroner i 2022. Det er også lovfestet at kommunene skal samordne velferdstjenester til barn og unge når de er i kontakt med flere etater og tjenester. Dette er sentrale tiltak for å bedre tilbudet til personer med autisme eller Tourettes og deres familier.
Vi har erfart at pandemien har rammet skjevt og at personer med funksjonsnedsettelser og deres pårørende er blant de gruppene som er særlig hardt rammet. Kommunene har ansvar for å gi helse- og omsorgstjenestene som innbyggerne har krav på. Derfor har vi allerede i 2022 styrket kommuneøkonomien, både de frie inntektene og ved en reversering av et kutt i tilskuddet til ressurskrevende tjenester. Dette slik at innbyggerne kan få et trygt og godt tjenestetilbud – både under og etter pandemien. Samtidig som vi nå styrker kommuneøkonomien, fører vi en helhetlig politikk som ser bredere enn kun økonomi. For eksempel er personell, kompetanseheving, veiledning og samhandling noen av områdene vi ser på for å bedre tilbudet til personer med funksjonsnedsettelser og deres familier.
Et sentralt forslag til tiltak innenfor helse- og omsorgstjenestene er utarbeidelse av nasjonale faglige retningslinjer for utredning, diagnostikk og behandling for autisme og Tourettes syndrom. Utvalget har også flere enkeltforslag som vil falle inn under et eventuelt arbeid med en retningslinje. Helsedirektoratet har et lovfestet ansvar for nasjonale faglige retningslinjer.
Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere om det bør utarbeides nasjonale faglige retningslinjer, eller en annen type normerende produkt, for utredning, diagnostikk og behandling for autisme og Tourettes syndrom. Forslag som ligger utenfor helse- og omsorgstjenesten vurderes av de respektive departementer.