Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1694 (2021-2022)
Innlevert: 27.03.2022
Sendt: 28.03.2022
Besvart: 31.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Kan statsråden redegjøre for hvilke prosesser man jobber med for å hjelpe sårbare barn uten omsorgspersoner og kan hun svare på om det er dialog med ukrainske myndigheter for å finne en løsning?

Begrunnelse

Krigen i Ukraina viser oss grusomme skjebner fra landet og dets innbyggere. Store deler av befolkningen er på flukt og mange søker tilflukt og beskyttelse i andre europeiske land.
Norge skal selvsagt også ta sitt ansvar i å hjelpe ukrainere, men mye er uavklart enda.
Spørsmålsstiller har fått en rekke henvendelser fra blant annet organisasjoner og enkeltmennesker som lurer på hva norske myndigheter gjør konkret for å hjelpe spesielt sårbare mennesker, som for eksempel foreldreløse og barnehjemsbarn uten omsorgspersoner.
Det er forståelse for at det må være en ryddig prosess og at en prosess med å evt. hjelpe disse barna må skje på en forsvarlig måte.
Imidlertid haster det for barna få en avklaring slik at de kan ivaretas på best mulig måte.
Rundt 100.000 barn bor på institusjoner i Ukraina. Norge kan ikke ta imot barna på grunn av betingelsene ukrainske myndigheter har satt, sier justisministeren som viser til barnekonvensjonen.
Etter hva spørsmålsstiller erfarer har andre land funnet løsninger på denne utfordringen, bl.a. Storbritannia som også er forpliktet av barnekonvensjonen.
Hvordan norske myndigheter vurderer videre muligheter for å finne evt. løsninger fremstår imidlertid som uklart.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Barn uten familie og omsorgspersoner er særlig utsatt i den krigen som nå pågår i Ukraina. Det er svært bekymringsfullt. Disse kan være utsatt for ulike former for utnyttelse, herunder menneskehandel.
Ukrainske sosialmyndigheter er opptatt av å ivareta barna som nå fordrives fra landet. Dette har kommet til uttrykk gjennom skriftlige henvendelser til Norge, og det har vært tema i et møte mellom Ukrainas ambassadør til Norge og Barne- ungdoms, og familiedirektoratet. I vår kommunikasjon med ukrainske myndigheter har vi forsikret om at barn som kommer til Norge vil bli ivaretatt på en god måte, og i tråd med nasjonale og internasjonale rettslige rammer hva gjelder barns rettigheter.
Hva gjelder barn som oppholder seg på barnevernsinstitusjoner i Ukraina, så har ikke Norge mottatt en henvendelse fra ukrainske myndigheter om å ta imot denne gruppen barn. Jeg er heller ikke kjent med at andre land har mottatt slike henvendelser. Å overføre barn som befinner seg på barnevernsinstitusjon i Ukraina til Norge reiser flere problemstillinger av juridisk og praktisk karakter. Norge ønsker å gå i dialog med andre europeiske land om håndtering av barn uten omsorgspersoner som er fordrevet fra Ukraina. Bistand til enslige barn, herunder dem som befinner seg på barnevernsinstitusjon, bør skje på en ordnet måte, i samarbeid med relevante FN-aktører og koordinert med europeiske partnere. På denne måten kan vi sikre god dokumentasjon og oppfølging av disse barna for å legge til rette for gjenforening med omsorgspersoner i hjemlandet og unngå menneskehandel.