Terje Halleland (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å opprettholde viktig næringsvirksomhet og arbeidsplasser gjennom denne midlertidige krisen?
Begrunnelse
I Sør-Rogaland ble det i årene 2000-2003 bygget landbasert forsyningsnett for naturgass. I dag leveres det naturgass og biogass til industri kunder tilsvarende 550 GWh og dette er en sentral del av energiforsyningen til regionen. Det er igangsatt arbeid med økt produksjon for biogass og kunder er i gang med transformasjon fra naturgass til biogass eller andrefornybare/ klimanøytrale energibærere. Transformasjonen vil ta tid. Energibæreren gass tilfører effektbalansen i regionen 200 MW, elkraft tilførsel av effekt er til sammenligning 1300 MW. Gass ble tatt i bruk for å avlaste strømnettet. Gassprisene har steget med over 700 prosent på ett år, det er mye som tyder på at de høye prisene vedvarer en stund fremover. I Europa er dette en krisesituasjon for husholdninger og industri/ næring. I tillegg er mye av kraftproduksjonen i Europa basert på gass. I Norge er dette en krisesituasjon for industri/ næring som er avhengig av naturgass, og fordi det driver alle energipriser oppover og som treffer alle deler av samfunnet negativt – privat og næring. Krigen i Ukraina og tilhørende varslinger fra Russland om begrensning i gassoverføring til Europa kombinert med lav beholdning i europeiske gasslagre, har skapt sjokkbølger i markedet. Den 12.mars 2021 var naturgassprisen 18 EUR/ MWh, prisen 1 år etter den 10.mars 2022 var prisen 126 EUR/ MWh. Fra september 2021 startet usikkerheten i prismarkedet for fullt, samtidig med at Russland begynte å snakke om begrensning i gassoverføring til Europa. Usikkerheten i markedet er ekstremt høy, og prisene varierer kraftig fra time til time. I tillegg kan priser som handles frem i tid (forwardpris) variere med 50-100 EUR/ MWh det neste året fra en dag til en annen.
Det er totalt ca. 400 næringskunder på naturgass tilsvarende ca. 200 GWh., og flere av disse har fått økning i energikostnader på mange millioner. Flere av disse bedriftene konkurrerer i et globalt marked og har kraftig svekket sin konkurranseevne.
Dersom vi antar at denne energipriskrisen er midlertidig er det ekstremt viktig at staten etablerer støtteordninger i denne perioden slik at vi unngår store samfunnstap ved at bedrifter stenger ned eller går konkurs og ikke startes opp igjen når verden igjen er normal.