Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1699 (2021-2022)
Innlevert: 27.03.2022
Sendt: 28.03.2022
Besvart: 06.04.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Magasinfyllingsgraden i NO1 og NO2 er meget lav, med NO1 like over minimumskurven for året. Begge områder hadde mer enn 2,9 % reduksjon i fyllingsgraden forrige uke, mye grunnet krafteksport.
Kan statsråden avklare hvor mye kraft som er eksportert via utenlandskabler til nå i år, og kan statsråden i tillegg avklare om det er tilstrekkelig med vann i magasinene til å opprettholde forsyningssikkerheten i landet ved tørke, og tilstrekkelig vann til å unngå enda høyere strømpriser til neste vinter?

Begrunnelse

Det meldes om lite snø i fjellet, lite vann i magasinene og rekordhøy krafteksport.
Med bakgrunn i den lav vannmagasinfyllingsgraden, så øker sårbarheten i norsk kraftforsyning. Europas negative kraftsituasjon gjør muligheten for vedvarende import av strøm, liten.
Hvis Norge skulle oppleve lengre tørkeperioder i vår og sommer, så vil det påvirke fyllingsgraden videre negativt. Hvis analyser om fyllingsgrad og forsyningssikkerhet slår feil, så vil strømprisene neste vinter kunne være meget høye, og det vil være fare for rasjonering av strøm.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Norge har et fornybart og væravhengig kraftsystem som gjør at produksjon og forbruk varierer mellom sesonger, uker og dager. Også kraftprisene varierer, og påvirkes av flere faktorer, blant annet av utviklingen etterspørselen, den hydrologiske situasjonen i Norden, samt utviklingen i prisene på gass, kull og CO2. Selv om kraftprisene er ekstraordinært høye nå, er den samlede fyllingsgraden i norske vannmagasiner forrige uke (uke 12) høyere enn historisk minimum for de siste 20 årene. Dette gjelder også for alle de tre sørligste prisområdene (NO1, NO2 og NO5).
Fra november til april er det vanlig at fyllingsgraden synker. Normalt starter snøsmeltingen mellom uke 17-20, og magasinene vil normalt fylles opp utover våren. NVE har beregnet at forventet kraft fra snøen i fjellet, også kalt snømagasin, var 52 TWh på slutten av uke 12. Det er 1 TWh over gjennomsnittet for denne tiden av året.
Magasinfyllingen i NO1 (Øst-Norge) og NO2 (Sørvest-Norge) var på henholdsvis 13,4 pst. og 25,7 pst. ved utgangen av uke 12. Fyllingsgraden hittil i år i disse områdene er ikke redusert med mer enn det som er normalt for denne tiden av året. Basert på statistiske data om tilførsel av vann (tilsig) til magasinene i de ulike regionene, magasinfylling, forventet forbruk og importkapasitet, karakteriserer Statnett kraftsituasjonen som normal og at forsyningssikkerheten er god. Dette er ikke en vurdering av prisnivået i dag.
Så langt i år (t.o.m. uke 12) har Norge eksportert rundt 3,5 TWh kraft. I samme periode i 2021 hadde Norge eksportert om lag 2,9 TWh. Fram til mars var det høy produksjon av vindkraft i både Norden og i Tyskland. Det førte til at NO1, NO2 og NO5 samlet var nettoimportør gjennom flere uker på rad.