Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1719 (2021-2022)
Innlevert: 30.03.2022
Sendt: 30.03.2022
Rette vedkommende: Forsknings- og høyere utdanningsministeren
Besvart: 07.04.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Kan statsråden garantere for at de varslede kuttene i prosjektet NTNU Campussamling ikke vil gå ut over kvaliteten ved utdanning, forskning, innovasjon, kunst og formidling, som er sentrale mål for prosjektet?

Begrunnelse

NTNUs campus i Trondheim skal utvikles som et helhetlig sammenhengende prosjekt med tverrfaglig samling av fagmiljøer i området rundt Gløshaugen. Prosjektet ble vedtatt av regjeringen i januar 2018, og kostnadsrammen for hele prosjektet ble satt til 11,9 milliarder. Campussamlingen skal legge til rette for NTNUs mulighet til å drive fremtidsrettet forskning, utdanning- og innovasjonsvirksomhet med gode faglige og sosiale kvaliteter, og slik styrke kvaliteten på utdanning og forskning.
Campussamlingen ble av den forrige regjeringen gjort til et design to cost-prosjekt med en totalramme og mekanismer for å redusere usikkerhet rundt framtidige kostnader. Dette har ifølge Adresseavisen allerede resultert i kutt på 3 milliarder kroner. Gjennom Regjeringens konseptvalg ble det i tillegg gjennomført arealkutt for nybygg for fag som flyttes fra Dragvoll og sentrum på 9 % av beregnet behov samtidig som arealer for fremtidig studentvekst ble tatt ut av rammen. Søndag 27.mars kunne man lese i Dagens Næringsliv at statsråden vil kutte i prosjektet med flere milliarder kroner.
Konseptet innebærer også ombygging av Vitenskapsmuseets magasiner, arealer for fangst- og lagring av CO2 til NTNUs arbeid innen europeisk forskningsinfrastruktur (ESFRI) og nye universitetsarealer integrert i Senter for psykisk helse ved St. Olavs hospital på Øya.
Kunnskapsdepartementet har tidligere forutsatt arealeffektive løsninger for prosjektet og at det legges til rette for endringer i arbeids- og læringsformer ved høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner. Kostnads- og risikoreduserende tiltak er innarbeidet gjennom en kontinuerlig effektiv prosjektutvikling, arealkutt og arealeffektive løsninger, samt tydelig prosjektorganisasjon med samhandling mellom bruker, eier og byggherre.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Bakgrunnen for at jeg nå har varslet en kraftig nedskalering i prosjektet NTNU Campussamling er hensynet til offentlige budsjetter, samt knappheter og prisstigning i det internasjonale råvaremarkedet.
Det er også slik at den forrige regjeringen etterlot seg omfattende planer med mange store byggeprosjekter som skulle realiseres på kort tid. Vi må se nøye på hvor vi kan spare og/eller hva vi kan utsette. Jeg har varslet at NTNU Campussamling er første prosjekt i en gjennomgang av prosjektene som er under planlegging i sektoren.
Jeg har gitt i oppdrag til NTNU og Statsbygg å utrede alternativer som har et vesentlig redusert omfang og totalkostnad sammenlignet med rammene for det prosjektet som det så langt har vært planlagt med. Jeg har signalisert at de i utarbeidelsen av et redefinert prosjekt skal ta utgangspunkt i den funksjonaliteten som har vært høyest prioritert av NTNU i tidligere utredninger. Jeg har også bedt om at alternativene som utredes skal være nøkterne og tilstrebe lave enhetskostnader og høy arealeffektivitet.
Når det skal vurderes alternativer som innebærer kutt i prosjektet på flere milliarder kroner, så vil prosjektet endre seg. Jeg har bedt om at NTNUs prioriteringer innenfor de ulike alternativene skal synliggjøres som en del av arbeidet. Basert på innspillene fra NTNU og Statsbygg vil jeg vurdere hvordan målene for prosjektet bør justeres.
Campussamlingen er et viktig prosjekt for Trondheim og for Norge. Mitt mål er fremdeles å gjennomføre flyttingen av aktiviteten på Dragvoll ned til Gløshaugen.