Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1753 (2021-2022)
Innlevert: 01.04.2022
Sendt: 04.04.2022
Besvart: 20.04.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva ville statsråden selv ha tenkt om hun bare fikk dusje hver fjortende dag?

Begrunnelse

I Arbeiderparti-styrte Meløy kommune, har de eldre pleid å få dusje en gang i uken. Nå er det derimot blitt gjort endringer, som gjør at de eldre ved et av sykehjemmene kun får dusje annenhver uke. Grunnen er at de ansatte må få tid til å gjøre de lovpålagte tjenestene.
Å gå opp mot 14 dager uten å dusje, når man er pleietrengende, er for mange et mareritt. De eldre klarer ikke stelle seg selv, og må derfor leve i eget skitt, fordi kommunen ikke evner å prioritere pleie- og omsorgstjenester til de eldre.
Å være avhengig av andre for å dekke grunnleggende behov kan påvirke selvfølelsen og svekker opplevelsen av å være selvstendig. For at pasientene skal føle seg autonome er det viktig å gi dem muligheten til å foreta små valg av daglige gjøremål, slik at man opplever å ha kontroll over eget liv. Det kan for eksempel være å selv bestemme når man vil stå opp, når man vil legge seg, når man vil spise og når man vil dusje. Dessverre ser vi gang på gang i Arbeiderparti-styrte kommuner, at det ikke er tilfellet, og at de eldre mister kontrollen over sitt eget liv.
Pleietrengende eldre skal ikke være en salderingspost. Det er trist å se at eldre må gå to uker uten å dusje, fordi man ønsker å prioritere økonomien på andre områder.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Eldre skal være trygge på at fellesskapet stiller opp ettersom behov for hjelp oppstår. Det betyr at helse- og omsorgstjenesten må lytte til den enkelte og tilpasse tjenestene ut fra hva som er viktig for den som trenger hjelp og støtte.
Vi arbeider kontinuerlig for å sikre en god, respektfull og trygg helse- og omsorgstjeneste, i tråd med verdigrunnlaget og formålet med verdighetsgarantien.
Det er kommunene har ansvar for utforming og organisering av et forsvarlig og godt tjenestetilbud til hver enkelt som trenger helse- og omsorgstjenester. Staten har ansvar for å sikre like rammevilkår for tjenestene gjennom utforming av regelverk og økonomiske rammer. Det er denne regjeringen godt i gang med.
For å ruste opp kommunene og sikre gode rammer la regjeringen i vårt første budsjett derfor inn en vekst på 2,5 milliarder kroner til kommunesektoren på toppen av Solberg-regjeringens forslag. Det legger et nødvendig grunnlag for at kommunene skal lykkes med de oppgavene de skal løse for sine innbyggere, og gjør det mulig å tilby gode og verdige helse- og omsorgstjenester.
Personellet er tjenestens viktigste ressurs. Derfor må de som jobber i førstelinjen få tid og tillit til å gi brukerne bedre tjenester. Vi har blant annet satt i gang et arbeid med en tillitsreform i offentlig sektor og satt ned en helsepersonellkommisjon. Elementer fra dette arbeidet vil inngå i en opptrappingsplan for heltid og god bemanning i omsorgstjenesten. Dette er tiltak som samlet skal sikre at de som arbeider nærmest de eldre får mer ansvar og tillit, og mulighet til å tilpasse tjenestene med utgangspunkt i spørsmålet «hva er viktig for deg». Personlig hygiene er viktig for alle.
Regjeringsplattformen viser at vi har høye ambisjoner for eldreomsorgen og gjennom grepene vi allerede har gjort, har vi vist at vi legger til rette for nødvendig kvalitetsutvikling og kompetanseheving i helse- og omsorgstjenesten.