Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Det er stort for flere studentboliger i et brennhett leiemarked, og Norsk studentorganisasjon(NSO) sin nye undersøkelse viser at en student som leier en gjennomsnittlig bolig i Norge har ca. 1000 kr å leve for etter leieutgifter, og det er som oftest uten at strømutgifter er inkludert i regnestykket.
Vil regjeringen bevilge mer midler til økt studiestøtte samt bygging og rehabilitering av flere studentboliger for neste års statsbudsjett slik at studentene i fremtiden kan få en mer forutsigbar og økonomisk trygg studietid?
Begrunnelse
24.3.2022 kom en ny rapport fra NSO som viser at en vanlig student har igjen rundt en tusenlapp etter studiestøtten, om de skal leie en gjennomsnittlig bolig i Norge. Det haster derfor å få bygget flere studentboliger raskt samtidig som vi ivaretar boligene vi allerede har, slik at veksten i studentboliger ikke kontinuerlig stagnerer fordi man kun bygger og river boliger. For i dag er den eneste årlige faste støtten som gis fra statens tilskudd for boliger til samskipnadene for nye studentboliger. Bygger vi nytt samtidig som vi rehabiliterer kan vi få en bedre effekt for klima og bærekraft samtidig som vi øker det samlede antallet studentboliger. MDG bevilger blant annet 215 millioner mer enn regjeringen til studentboliger, som inkluderer 50 friske millioner i vårt alternative statsbudsjett til rehabilitering av studentboliger fordi vi ønsker å tilrettelegge for at samskipnadene enklere kan ta vare på boligene de allerede eier. Vi mener dagens ordning fra regjeringen som premierer en bruk-og-kast mentalitet hvor samskipnadene kun får statlig støtte om de bygger nytt er uklok ressursbruk, da det ofte gjør det mest gunstig for samskipnadene å rive og bygge nytt fremfor å rehabilitere.
Regjeringen ga heller ikke økt studiestøtte til studentene for årets statsbudsjett, selv om 7 av 10 studenter sier at de er helt avhengige av jobb for å kunne overleve økonomisk i studietiden. I tillegg jobber norske studenter langt mer enn sine svenske og danske motparter for å få økonomien til å gå rundt hver måned. På 90-tallet lå studiestøtten på ca. 1.6 G, mens den i dag ligger på 1.2 G. Det tilsier at mange av de som er foreldre til dagens studenter fikk 40 000 flere kroner i året når de var studenter om man går ut fra dagens pengekurs. Studenter som ikke arbeider svært mye ved siden av studiene lever i dag under fattigdomsgrensa og i et enda tøffere bolig- og leiemarked enn deres foreldre opplevde. Dette gjør studietiden mindre romslig og langt mer økonomisk uforutsigbar, som blant annet kan føre til psykisk uhelse og dårligere resultater på studiet. MDG ga derfor rundt 500 millioner for å øke studiestøtten for vårt alternative statsbudsjett for 2022 slik at vi kan gi studentene en skikkelig økning i opptrappingen til 1.5 G i studiestøtte i løpet av denne stortingsperioden.