Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1756 (2021-2022)
Innlevert: 01.04.2022
Sendt: 04.04.2022
Rette vedkommende: Barne- og familieministeren
Besvart: 27.04.2022 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Hvilke tiltak vurderer statsråden for å imøtekomme den økte etterspørselen etter lån av sports- og friluftsutstyr fra ukrainske flyktningbarn som nå ankommer landet?

Begrunnelse

Å styrke BUA-ordningen er et konkret tiltak som kan iverksettes for å imøtekomme den økte etterspørselen etter lån av sports- og friluftsutstyr som oppstår som følge av at ukrainske flyktningbarn nå ankommer landet.
BUA-ordningene har variert utstyr til sport, lek og friluftsliv til utlån. Utstyret er av god kvalitet, og blir jevnlig vedlikeholdt. Det er gratis å låne utstyr gjennom ordningen, og hvem som helst kan låne utstyr. BUA-ordningene er utviklet etter franchise-modellen. Stiftelsen BUA er franchisegiveren. Kommuner, lag og foreninger er franchisetagere og leier konseptet fra stiftelsen BUA. De som betjener utlånet har kunnskap om utstyret som lånes ut, og kan gi veiledning i bruk av sports- og friluftsutstyr. Det er mulig å låne utstyr om ettermiddager, i helger og i ferier.
Stiftelsen BUA rapporterer nå om at de får nå en rekke henvendelser fra BUA-ordningene som er bekymret for at de ikke har nok utstyr å låne ut til de ukrainske flyktningbarna når de ankommer. Det er allerede et stort press på å låne utstyr til sport og fritidsaktiviteter. Ukrainske flyktningbarn vil også ha behov for å låne utstyr, slik at de kan delta på fritidsaktiviteter.
Mange kommuner har allerede søkt Bufdir om tilskudd til utstyrssentraler gjennom Nasjonal tilskuddsordning for inkludering av barn og unge, men de har ikke tatt høyde for at det skulle komme mange flere flyktninger med behov for å låne utstyr.
Det er per i dag 200 utstyrssentraler som er med i BUA-nettverket. Hver av dem ville ha behov for ca. kr 150 000 i ekstra tilskudd. Det trengs kr 100 000 til å kjøpe mer utstyr (sykler, sparkesykler, skateboard, telt, turutstyr, fiskestenger og lignende) og kr 50 000 til å øke bemanningen, slik at de kan ha bedre åpningstider og kunne gi veiledning i bruk av utstyret til de som vil låne. Ideelt sett er det derfor behov for kr 30 000 000 ekstra til å styrke 200 utstyrssentraler i BUA-nettverket.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Krigen i Ukraina inneber at det kjem mange utsette barn og unge til Noreg. Det er viktig for regjeringa at desse barna får høve til å delta på fritidsaktivitetar saman med andre barn og unge og at dei har tilgang på nødvendig utstyr.
Regjeringa la 1. april fram forslag til endringar i statsbudsjettet 2022 i Proposisjon 78 S til Stortinget, med økonomiske tiltak som følgje av krigen i Ukraina. Mellom anna foreslår regjeringa å løyve 50 mill. kroner til frivillige organisasjonars arbeid for menneskjer som kjem til Noreg frå krigen i Ukraina. Disse midlane vil mellom anna bidra til å styrkje tilgangen til utstyr blant nykomne barn og unge, inkludert sports- og fritidsutstyr.
I budsjettet for 2022 er tilskotsordninga Tilskot til å inkludere barn og unge styrkt med totalt 85 mill. kroner, og er i år på om lag 555 mill. kroner. Ordninga har som mål å leggje til rette for at alle barn og unge skal ha høve til meistring og samfunnsdeltaking. Målgruppa er barn og unge som står i fare for å hamne i utanforskap. Utstyrssentralar, også dei som er med i BUA-nettverket, er ein av fleire aktivitetstypar som kan få tilskot gjennom ordninga.
Styrkinga i 2022-budsjettet vil bidra til at fleire utsette barn og unge får høve til å delta på ferie- og fritidsaktivitetar og opne møteplassar, låne sports- og fritidsutstyr frå utstyrssentralar og hjelp til å fullføre skulegangen. Styrkinga vil på den måten kunne komme utstyrssentralar som har søkt om tilskot gjennom ordninga, til gode. Erfaringar frå tidlegare år tilseier at utstyrssentralar får god utteljing på søknadar om tilskot set opp mot total løyving og søknadsbeløp på ordninga. Styrkinga vil òg kunne bidra til at barn og unge frå Ukraina får eit godt tilbod om ferie- og fritidsaktivitetar.