Andreas Sjalg Unneland (SV): I dag kan politiet skrive ut store bøter, de kan bortvise folk, og de kan konfiskere eiendeler, men de kan ikke ilegge omvendt voldsalarm når det er brudd på besøksforbud. Den forrige regjeringen sendte på høring forslag om å utvide ordningen med omvendt voldsalarm. Fremdeles ligger saken hos Justisdepartementet.
Når kommer justisministeren til Stortinget med et lovforslag for å sikre økt bruk av omvendt voldsalarm?
Begrunnelse
I løpet av de siste åtte årene er det registrert over 25 000 saker om mishandling i nære relasjoner. I samme tidsrom er ordningen med omvendt voldsalarm kun benyttet 65 ganger. Omvendt voldsalarm øker sikkerheten for utsatte voldsofre og medfører at voldsoffer slipper å være den som må ta belastningen med å bære voldsalarm. Voldsofre er frustrerte over at ordningen ikke er mer utbredt. Denne frustrasjonen deler SV.
Omvendt voldsalarm øker sikkerheten for utsatte voldsofre og medfører at voldsoffer slipper å være den som må ta belastningen med å bære voldsalarm. Det jobbes for tiden med et forslag om å åpne for bruk av omvendt voldsalarm ved brudd på besøksforbud. Den 2. februar i år sa justisministeren i Stortinget, på et spørsmål fra SV om når et slikt lovforslag kommer," at et lovforslag er på trappene".
Ministeren uttalte for to måneder siden at “dette jobber jeg med, og jeg har vært opptatt av å følge opp dette siden vi kom inn i regjering.“
SV er utålmodige, og ofrene er utålmodige. Omvendt voldsalarm kan redde liv og er viktig for tryggheten til voldsofre. Derfor etterlyses det en tydeligere avklaring på når regjeringen kommer til stortinget med et forslag.