Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1776 (2021-2022)
Innlevert: 04.04.2022
Sendt: 05.04.2022
Besvart: 07.04.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hva gjør statsråden for å beskytte den sårbare gruppen av flyktninger som nå kommer fra Ukraina mot utnyttelse og kriminalitet?

Begrunnelse

Konflikten i Ukraina har medført en stor strøm av flyktninger gjennom Europa. Det er bred politisk enighet om at Norge skal ta sin del av ansvaret med å ta imot flyktningene fra Ukraina. Da hovedregelen i Ukraina nå er at menn under 60 år skal bidra i forsvaret av landet og ikke får forlate landet, består flyktningestrømmen hovedsakelig av kvinner og barn.
Flyktninger som har rømt fra et krigsherjet hjemland er mennesker som befinner seg i en sårbar situasjon. Når menneskemengden også i hovedsak består av kvinner og barn, må det være riktig å karakterisere dette som en særlig sårbar gruppe av mennesker.
I helgen ble det i mediene rapportert om en hendelse i Tromsø, hvor en mann er siktet for voldtekt og utnyttelse av en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon. Fornærmede i saken er en ukrainsk flyktning som nylig har ankommet landet.
Det er på denne bakgrunn ønskelig å få vite hva statsråden gjør for å beskytte flyktningene som nå kommer til landet mot utnyttelse og kriminalitet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Flyktninger fra Ukraina skal ha det trygt i Norge mens de er her. Regjeringen vil gi ukrainerne en så normal hverdag som mulig. Barna skal gå i barnehage eller på skole, og vi vil legge til rette for at voksne så raskt som mulig kommer i arbeid eller annen aktivitet. Vi skal ta imot de som kommer hit med raushet og varme, og sørge for at de får en sikker hverdag i Norge. Regjeringen la nylig frem forslag til en rekke midlertidige tiltak som vil gjøre det mulig for kommunene å ta imot mange på kort tid og samtidig yte gode nok tilbud. Tiltakene vil styrke flyktningenes situasjon og virke forebyggende mot at de utsettes for kriminalitet.
Det er bekymringer knyttet til ulike former for kriminalitet som migrasjonsstrømmen kan medføre. Både politiet og andre myndigheter og organisasjoner er godt kjent med at det finnes seksualforbrytere og menneskehandlere som vil søke å misbruke flyktninger. Politiets spesialistmiljøer mot menneskehandel og Kripos har sin oppmerksomhet rettet mot de aktuelle truslene. Politiet vil også styrke territorialkontrollen fremover. Denne intensiverte utlendingskontrollen vil kunne bidra til å hindre kriminelle i å utnytte sårbare personer og slå ned på ID-svindel som grunnlag for kriminelle handlinger.
Alle involverte myndigheter utvikler tiltak for å redusere risikoen, ikke minst i utformingen av gode informasjonstiltak og styrking av kompetansen i hjelpetjenestene. Det er viktig å formidle til flyktningene at norsk politi står klare til å motta anmeldelser og etterforske straffbare handlinger som rammer dem, på samme måte som man gjør med landets borgere.