Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1784 (2021-2022)
Innlevert: 05.04.2022
Sendt: 06.04.2022
Besvart: 19.04.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hva er årsaken til at det likevel ikke blir hentet ukrainske flyktninger fra Moldova i uke 14, og når forventer statsråden at de første ankommer Norge?

Begrunnelse

Krigen i Ukraina har ført til den største flyktningstrømmen i Europa siden andre verdenskrig. Særlig Ukrainas naboland har mottatt svært mange flyktninger på kort tid. Det er svært utfordrende for land som for eksempel Moldova. Norge mottok en anmodning fra Moldova om bistand med å ta imot flyktninger allerede 28. februar. Regjeringen brukte nesten tre uker på å svare på anmodningen. Det ble den 17. mars fattet beslutning om at Norge skal hente 2500 flyktninger fra Moldova. Denne beslutningen støtter Høyre.
Det registreres likevel at regjeringen bruker land tid på å hente disse flyktningene. Den 4. april bekreftet UDI til NRK at det heller ikke vil hentes flyktninger fra Moldova i uke 14. Dette til tross for at statsråden selv sendte ut en pressemelding om at de første flyktningene kunne komme i nettopp uke 14. Samtidig har andre europeiske land lyktes med å hente flyktninger fra Moldova. Det er uklart hvorfor regjeringen bruker lang tid på å hjelpe, og det må stilles spørsmål ved om nødvendige rutiner, beredskap og systemer er på plass. Statsråden var i innenriksministermøte i EU, og etterlyste der fortgang fra EU for å bidra til uttak. Det er vanskelig å se hvorfor statsråden etterlyser handling fra EU når andre EU-land lykkes med uttak. Det bes om en vurdering av om Norge stiller krav som vanskeliggjør uttak sammenlignet med de land som for lengst er i gang med å avlaste Moldova og transporterer ut mennesker på flukt.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen har tilbudt overføring av 2500 ukrainske flyktninger fra Moldova til Norge. Dette er på linje med de bidragene Tyskland og Frankrike tilbyr. I tillegg har regjeringen gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM) meldt inn at vi kan evakuere inntil 550 ukrainere med behov for sykehusbehandling og deres pårørende. Med familie vil dette bety evakuering av inntil 2750 personer.
Ifølge UNHCR og Moldovas myndigheter ønsker mange av flyktningene som nå oppholder seg i Moldova å bli værende der for å kunne vende raskt hjem når krigen tar slutt. Prosessen med identifisering og overføring vil derfor være mer tidkrevende enn forventet. Det arbeides nå med å gi nødvendig informasjon og legge til rette for overføringer i tett samarbeid med EU og internasjonale organisasjoner.
Norge har hittil evakuert i overkant av 30 ukrainere med behov for sykehusbehandling og deres pårørende (pr. 7. april 2022) gjennom UCPM-mekanismen.
Prosessen med å overføre øvrige flyktninger vil skje innenfor rammen av EUs solidaritetsplattform og i tråd med felleseuropeiske prosedyrer. Norske myndigheter jobber nå med en raskest mulig overføring fra Moldova til Norge. Vi må sikre en forsvarlig prosess, slik at vi når de mest sårbare og har god kontroll på hvem som kommer til landet vårt. Det vil likevel trolig ta noe tid før de første flyktningene ankommer Norge.