Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1785 (2021-2022)
Innlevert: 05.04.2022
Sendt: 06.04.2022
Besvart: 08.04.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Har regjeringen mottatt anmodning om bistand til å ta imot flyktninger fra andre land enn Moldova, og hvilken beredskap har regjeringen for å håndtere eventuelle anmodninger?

Begrunnelse

Krigen i Ukraina har ført til at over 4 millioner mennesker har lagt på flukt ut fra Ukraina. Ukrainas naboland har på kort tid mottatt svært mange flyktninger. Det rapporteres fra flere byer og land om utfordringer med å håndtere flyktningstrømmen. Regjeringen må være forberedt på at det kan komme anmodninger fra andre. Da regjeringen mottok anmodning om bistand fra Moldova tok det flere uker før regjeringen svarte på anmodningen. Per dags dato har ingen flyktninger blitt relokalisert fra Moldova, godt over en måned etter anmodningen først kom. Det er uklart om regjering har nødvendig beredskap for å håndtere anmodninger på kort varsel. Det er viktig å kunne vurdere anmodninger raskt, og må sørges for at planverket for samsvarer med krav og forventninger i resten av mottaksapparatet. Det vises i denne anledning til at UDIs eget anslag på 35 000 asylsøkere i 2022, som også samsvarer med antallet IMDi har anmodet kommunene å bosette. Tallet 35 000 er imidlertid basert på antall flyktninger som vil komme seg til Norge på egenhånd, eventuell overføringer av flyktninger fra naboland vil komme i tillegg.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Norge har ikke mottatt anmodning om bistand til å ta imot flyktninger fra andre land enn Moldova. Regjeringen har tilbudt overføring av 2500 ukrainske flyktninger fra Moldova til Norge. I tillegg har regjeringen gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM) meldt inn at vi kan evakuere inntil 550 ukrainere med behov for sykehusbehandling og deres pårørende. Med familie vil dette bety evakuering av inntil 2750 personer. Norge har hittil evakuert i overkant av 30 ukrainere med behov for sykehusbehandling og deres pårørende (per 7. april 2022).
I proposisjon 78 S (2021-2022) fremlagt 1. april 2022 la regjeringen frem forslag til økonomiske tiltak som følge av krigen i Ukraina på til sammen 14,4 mrd. kroner. I forslaget, som er til behandling i Stortinget, ber regjeringen om overskridelsesfullmakt for å kunne overføre flere personer som er fordrevet fra Ukraina til Norge enn det vi hittil har tilbudt. Fullmakten er begrenset opp til 2 mrd. kroner.
Prosessen med å overføre flyktninger vil skje innenfor rammen av EUs solidaritetsplattform og i tråd med felleseuropeiske prosedyrer. Norske myndigheter jobber nå med en raskest mulig overføring fra Moldova til Norge. Samtidig må vi sikre en forsvarlig prosess, slik at vi når de mest sårbare og har god kontroll på hvem som kommer til landet vårt. Det vil likevel trolig ta noe tid før de første flyktningene ankommer Norge.