Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1800 (2021-2022)
Innlevert: 07.04.2022
Sendt: 07.04.2022
Besvart: 25.04.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Betyr et omstillingsmål, som klima- og miljøministeren omtaler som en ambisjon, at det egentlig ikke er et norsk klimamål om kutt på 55 prosent innenlands, sammenlignet med 1990, innen 2030?

Begrunnelse

Da Hurdalsplattformen ble lagt frem i høst lanserte regjeringen et nytt norsk klimamål der det loves kutt på 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030. 25. oktober uttalte klima- og miljøministeren blant annet at vi har lagt et nasjonalt politisk mål på toppen av det som er meldt inn til FN. «Det er alvorlig ment, og det skal vi oppfylle.»
Et halvt år senere, 6. april, uttaler klima- og miljøministeren til E24 at det nasjonale klimamålet satt i Hurdalsplattformen er et «omstillingsmål» og en «ambisjon».

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norges klimamål for 2030 er en utslippsreduksjon på minst 50 og opp mot 55 prosent sammenlignet med 1990-nivå. Dette målet er Norges nasjonalt fastsatte bidrag under Parisavtalen og er en juridisk forpliktelse som både er spilt inn til FN og lovfestet i den norske klimaloven.
I tillegg til Norges forpliktelse under Parisavtalen har regjeringen i Hurdalsplattformen sagt at vi vil kutte norske utslipp med 55 prosent mot 2030 sammenlignet med 1990. Dette gjelder hele økonomien, inklusive kvotepliktig sektor.
Valgene vi tar frem mot 2030 er avgjørende for den storstilte omstillingen Norge skal gjennom for å være et lavutslippssamfunn i 2050. Vi må starte denne omstillingen nå, og vi må gjøre kloke valg når vi forbereder Norge på fremtiden. Det er helt sentralt at vi tilrettelegger for verdiskaping basert på naturressursene våre, grønne arbeidsplasser i hele landet og en rettferdig omstilling hvor ingen faller fra. For å skape nye jobber og kutte utslipp vil regjeringen føre en aktiv næringspolitikk. Vi vil satse på områder som karbonfangst, -bruk og -lagring, havvind, hydrogen, batteriteknologi, grønn skipsfart, landtransport, samt skog, treforedling og andre fornybare næringer. Dette skal bidra både til at vi når vår forpliktelse under Parisavtalen, målet i Hurdalsplattformen og fremme omstillingen av Norge til et lavutslippssamfunn.