Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1821 (2021-2022)
Innlevert: 08.04.2022
Sendt: 08.04.2022
Besvart: 22.04.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Hvor mange ukrainske flyktninger er bosatt i kommunal regi ukentlig i de fem største byene i Norge siden Russland invaderte Ukraina den 24 februar?

Begrunnelse

Det er nå over seks uker siden Russlands invasjon av Ukraina. Norske kommuner har stilt seg til disposisjon for å bosette flyktninger. Kommunene melder om at det foreløpig er få flyktninger de blir bedt om å bosette og at de har kapasitet til å bosette langt flere enn staten ber dem om.
Situasjonen er alvorlig og behovet for å få bosatt flyktninger raskt er helt avgjørende. En rekke ukrainske flyktninger har bosatt seg selv, andre har kommet til mottak og venter på å bli bosatt. For å få bedre oversikt over situasjonen ber undertegnede om en oversikt over hvor mange som er bosatt i kommunal regi hver uke i de fem største byene i Norge siden Russlands invasjon av Ukraina den 24 februar.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Det statlige ansvaret for bosetting av flyktninger er delegert til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som inngår avtaler med kommunene. IMDi sender først ut anmodning til kommunene om antall flyktninger som kommunen kan bosette. Anmodningen er basert på prognoser fra Beregningsgruppen for utlendingsforvaltningen (BGU) og innspill fra KS, fylkeskommuner og Nasjonalt utvalg for mottak og bosetting. Kommunestyret bestemmer deretter om kommunen kan bosette flyktninger, og antall flyktninger den ønsker å bosette. I et gjennomsnittsår bosettes om lag 5 000 flyktninger i rundt 200 kommuner.
Som følge av situasjonen i Ukraina og økte ankomster av flyktninger til Norge, sendte IMDi en oppdatert anmodning til kommunene om å bosette 35 000 flyktninger i 2022. Per 20. april har 319 kommuner vedtatt at de kan bosette til sammen 33 359 flyktninger i 2022. Av de 319 kommunene har 256 svart i tråd med anmodningen og 50 kommuner har vedtatt et høyere tall enn anmodningen. Jeg er imponert over den store bosettingsviljen i kommunene.
Per 20. april var det bosatt totalt 1 272 flyktninger (både overføringsflyktninger, fra mottak og privatboende). Fra Ukraina er 160 flyktninger bosatt. Gjennomsnittlig ventetid fra vedtak om opphold til bosetting var på rundt fire måneder i 2021. Vi jobber nå sammen med kommunene med sikte på at ventetiden nå skal bli betydelig kortere.
Ettersom en stor andel av flyktningene fra Ukraina bor privat, og ikke alle disse er registrert så langt, har jeg ikke fullstendig oversikt over antallet som bor i de fem største byene. Dersom personer som bor privat har behov for bosetting med offentlig hjelp, må personene eller kommunen de bor i kontakte IMDi om dette.
Vi vet at mange kommuner står klare til å ta imot flyktninger, og vi ønsker å legge til rette for raskere bosetting. Først må ukrainere bli registrert hos politiet, deretter må Utlendingsdirektoratet (UDI) fatte vedtak om midlertidig kollektiv beskyttelse, og så må det gjennomføres en forenklet kartlegging av den enkelte før bosetting. Kartlegging før bosetting er viktig når IMDi og kommunene avtaler bosetting av flyktningene. Opplysninger om bl.a. familierelasjoner, behov for tilrettelegging og om de har med seg kjæledyr er viktig for at kommunene skal kunne finne egnede boliger og relevante tjenester for den enkelte.
Det er mange mottak som er blitt opprettet på kort tid i regi av UDI, som nå skal kartlegge et stort antall flyktninger. Vi forventer at tempoet i denne kartleggingen vil ta seg opp i nær framtid, som også vil innebære at bosettingstakten vil øke.
Jeg samarbeider tett med KS for å identifisere ytterligere flaskehalser og legge til rette for raskere bosetting. Vi oppfordrer nå til at IMDi kan få anledning til å fordele et større antall personer til kommunene om gangen og at terskelen for kommunene til å avslå fordeling fra IMDi skal være høyere enn vanlig.